Mötesplats U-FOLD: Behandlingsbrist till döds

Drogtolerans och behandlingsbrist till döds – Är narkotikapolitiken i otakt med den befintliga forskningen? Vid Mötesplats U-FOLD diskuterar vi högaktuella samhällsaspekter av narkotikaområdet. Välkommen att lyssna på, samtala med och ställa frågor till forskare, behandlare och politiker!

Plats: Uppsala universitetshus, sal XI (karta)
Tid: Onsdag 7 november 2012, kl. 10.00-12.00

Drogtolerans och behandlingsbrist till döds

I tidiga oktober granskade SVT den av Stockholms politiker stödda Västbergamodellen. Här, i ett kommunalt vårdboende beläget i ett av Storstockholms industriområden råder drogtolerans. De 69 boende tillåts vara öppet påverkade av droger och alkohol, men intag får inte ske på anläggningen. Att droger är illegalt tycks inte vara något problem, inte heller flera av de boendes uppenbara uppgivenhet: ”jag kommer inte att få något annat, så klart det känns som en slutstation”.

Missbruksbehandling, eller snarare bristen på sådan, uppmärksammades även i samband med Riksdagsledamoten William Petzälls bortgång. Petzäll hade fått remiss till en metadonbehandling, men innan den långa väntetiden var över dog Petzäll till följd av missbruk. ”Min förhoppning är att William Petzälls tragiska bortgång kan innebära en blåslampa på området”, sade riksdagsledamoten Maria Abrahamsson vid U-FOLDs Höstseminarium 2012. Frågan som likväl måste ställas är hur stort är egentligen avståndet mellan forskning, politik och behandling?

Talare

Leif Grönbladh, programchef, Akademiska sjukhusets beroendeklinik
Fungerande behandling av heroinister
Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning, Uppsala universitet
Den vetenskapliga grunden
Ingemar Thiblin, professor i rättsmedicin, Uppsala universitet
Narkotikarelaterade dödsfall

Helen Jaktlund, pressansvarig, Morsor & Farsor på stan
Per Johansson, generalsekreterare, RNS
Per-Åke Sandvold, enhetschef, Läkemedelsverket
Berne Stålenkrantz, ordförande, Svenska Brukarföreningen

Alf Ahlstedt, vice ordförande Socialnämnden, Knivsta kommun (M)
Hillevi Larsson, riksdagsledamot (S)
Stig Rådahl, ordf Nämnden för hälsa och omsorg, Uppsala kommun (M)