Droger och drogtester i arbetslivet
Tisdag 26 november sätter U-FOLD fokus på Droger och drogtester i arbetslivet. Hur vanligt förekommande är droger på våra arbetsplatser och hur kan vi hantera de utmaningar de medför? Varmt välkommen till Universitethuset och sal IV.
Läs rapport från seminariet här
Tid: Tisdag 26 november, kl. 09.30–13.15
Plats: Uppsala universitetshus, sal IV (karta)
Mer information: Johanna Elnersson, U-FOLD, 070–167 92 65
Läs Brännpunkt: Droger och alkohol i arbetslivet – ett samhällsproblem
Droger och drogtester i arbetslivet
Alkohol och droganvändning är ett arbetsmiljöproblem i arbetslivet. Detta såväl för arbetsgivaren som för den enskilde samt för samhället i stort. Många åtgärder vidtas för att motverka de problem som en användning av olika berusningsmedel och egenordinerade läkemedel medför.
Arbetsgivare och fackliga organisationer har ett gemensamt intresse i sitt drogförebyggande arbete. I detta arbete är bland annat drogtester på arbetsplatsen ett inslag. Antal tester ökar varje år, som ett av flera stödinslag. De ingår då i en rad av åtgärder; såsom utbildning, en individuell rehabiliteringsplan samt behandling.
Dagens program
09.00-09.30 Kaffe, registrering
09.30-09.40 Välkommen
Fred Nyberg, professor, Uppsala universitet, koordinator U-FOLD
09.40-10.10 Alkohol och droger – hur ser det ut i Sverige?
Jonas Raninen, utredare, STAD och CAN
10.10-10.50 Vad är och hur fungerar en droganalys?
Olof Beck, professor, Karolinska Universitetssjukhuset
10.50-11.15 Hur kan en organisation arbeta med prevention, drogtester och rehabilitering?
Patrik Haglund, produktionsledare/platschef, DSB Uppland
11.15-11.45 Lättare lunch
11.45-12.30 Forskningsfronten vid alkoholmissbruk - och finns effektiva metoder för prevention och behandling?
Lars Håkan Nilsson, medicinskt ansvarig, Kriminalvården
12.30-13.15 Paneldiskussion
Alf Ahlstedt, vice ordförande, Knivsta socialnämnd
Olof Beck, professor, Karolinska Universitetssjukhuset
Leif Grönbladh, programchef, Beroendekliniken
Patrik Haglund, produktionsledare/platschef, DSB Uppland
Kerstin Redig, ALNA
Moderator: Anna Carlstedt, förbundsordförande, IOGT
Dagens talare
Fred Nyberg är professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet – tillika initiativtagare och koordinator i U-FOLD. Hans forskning inbegriper gener och signalsubstanser som har koppling till funktioner som rör hjärnans belöningssystem. Fred Nyberg utför även studier i samarbete med smärtkliniken och psykiatrin i Uppsala. Fred Nyberg har uppdrag i regeringens ANDT-råd och var tidigare forskningsansvarig vid regeringens Mobilisering mot narkotika.
Jonas Raninen är utredare vid STAD och CAN och arbetar med forskning kring alkoholkonsumtion.
Olof Beck är professor i Klinisk farmakologi vid Karolinska Institutet och chef för Farmakologiska laboratoriet inom klinisk farmakologi vid Karolinska universitetslaboratoriet. Olof Beck forskar om analys av olika missbrukande droger liksom av läkemedel.
Patrik Haglund är produktionsledare och platschef vid DSB Uppland med ansvar för drygt 100 medarbetare. DSB Uppland bedriver trafik med Upptåget på uppdrag av UL. Patrik Haglund har arbetat som chef och arbetsledare inom transport - och bevakningsbranschen sedan 1996 med ansvar för upp till 800 medarbetare. Systematiska drogtester har varit en naturlig del för att fånga upp och rehabilitera medarbetare samt förebygga risker inom arbetsmiljö och säkerhet.
Lars Håkan Nilsson är specialist i allmän- och rättspsykiatri och har huvudsakligen arbetat med beroendevård. Lars Håkan Nilsson arbetar i dag som medicinsk rådgivare inom Kriminalvården med speciellt intresse för arbete med rehabilitering av vårdpersonal med beroendeproblem.
Anna Carlstedt är förbundsordförande i IOGT, ordförande i paraplyorganisationen Forum för Idéburna organisationer med social inriktning, sitter i Cancerfondens styrelse och är ledamot av regeringens råd för ANDT-frågor. Anna Carlstedt författar även böcker, understreckare i Svenska Dagbladet, krönikor och driver en blogg med en tro på party och politik som metod att förändra världen.