Storseminarium 2023: Omstart • Nu väljer vi våra barns framtid

U-FOLD återvänder till Uppsala universitetsaula för Storseminarium 2023 – årets största kraftsamling mot missbrukets utmaningar. Vi lyssnar till dagsaktuella lägesrapporter och tar ut riktningen för en ny och bättre väg framåt. Fri entré.

Storseminarium 2023: Skarpt läge • Nu väljer vi våra barns framtid

Tid  Tisdag 2 maj, 2023, kl. 09.00–12.00
Plats  Universitetsaulan, Biskopsgatan 3, Uppsala
Anmälan  https://doit.medfarm.uu.se/bin/kurt3/kurt/85682 • Fri entré

Ladda hem  Poster A4 Storseminarium 2023

PROGRAM 2 MAJ

08:40–09.00    Registrering

09.00–10.20    Session I

Inledning & Välkomnande
Mathias Hallberg
Professor, Dekanus, Farmaceutiska fakulteten
Ordförande U-FOLD

Psykologiska och psykosociala faktorer för beroendeutveckling
Hanna Ljungvall
Hälso- och sjukvårdskurator, Akademiska sjukhuset
Forskare i socialt arbete, Uppsala universitet

Verktyg att hantera riskbeteende hos unga
Anna Sarkadi
Professor i Socialmedicin
Uppsala universitet

Våld och droger bland gängkriminella
Jale Poljarevius
Polisen Uppsala
Regional underrättelsechef, Region Mitt

10.20–10.45    Paus med fika

10.45–11.30    Session 2

En fungerande väg till integration
Abdullahi Cadaani
Kommunstyrelsens ordförande (S)
Bollnäs kommun

Nattfotboll i Gottsunda
Ian Sirelius
Projektledare Gränslös fotboll
IK Sirius Fotboll

Skolans betydelse
Anna Nygren
Speciallärare, elevhälsoexpert
Ung Livsstil

11.30–12.00    Panelsamtal: Vägen framåt

Abdullahi Cadaani, Bollnäs kommun
Jennie Claesson, Kommunalråd (L), Uppsala kommun
Vivianne Macdisi, Regionråd (S), Region Uppsala
Anna Nygren, Ung Livsstil
Jale Poljarevius, Polisen Uppsala, Region Mitt
Anna Sarkadi, Uppsala universitet

Moderator: Fred Nyberg, U-FOLD

12.00    Avslutning

FRAMTIDEN BÖRJAR HÄR

Det krävs en by för att fostra ett barn lyder ordspråket. Men vad sker när byn inte längre klarar sin uppgift? Idag rekryterar kriminella gäng barn i lågstadieåldern. Våra lärare dödshotas och biblioteken tvingas anlita säkerhetsvakter. I januari greps en trettonåring beväpnad med automatvapen och bara dagar senare sköts en femtonårig pojke till döds på en restaurang i Stockholm. Men måste det vara så? Absolut inte.

Bakom alla mörka rubriker om våld, droger och psykisk ohälsa pågår en mängd initiativ för att ge våra barn bättre förebilder än de kriminella som lockar med status och snabba pengar. Många känner till Dialy Mory Diabaté, känd som ”Pappa Dallas” och hans fantastiska arbete som engagerad fritidsledare i Rosengård. Knappast någon har väl undgått Fryshusets resa från ett nedgånget lager i Hammarbyhamnen till att idag hjälpa unga i hela landet att utveckla sina passioner. Men exempel som dessa utgör bara toppen på ett gigantiskt isberg.

Varje kväll ägnar tusentals vuxna sin tid åt att erbjuda Sveriges barn meningsfulla aktiviteter. Varje natt vandrar farsor och morsor på stan för att skapa trygghet i utsatta miljöer. Precis alla bidrar med engagemang och viktig kunskap. Vid U-FOLDs Storseminarium 2023 tar vi del av några alla de framgångsrika initiativ som bedrivs och lär av varandra. Tillsammans kan vi skapa det som  krävs för att avgöra våra barns framtid. Vi börjar nu!

VÅRA TALARE

Abdullahi CadaaniAbdullahi Cadaani är sedan årsskiftet kommunstyrelsens ordförande i Bollnäs. För drygt 20 år sedan anlände Abdullahi från Somalia till Sverige utan att tala ett ord svenska. Idag leder han Bollnäs med visionen att skapa ett mer jämlikt, jämställt och hållbart samhälle. Med sig har han rik erfarenhet av praktiskt arbete med ungdomar och integrationsfrågor från sin många år som Socialpedagog. Vi ser mycket fram mot att ta del av Abdullahi Cadaanis perspektiv vid Storseminarium 2023.


Hanna Ljungvall, Uppsala universitet

Hanna Ljungvall är legitimerad hälso- och sjukvårdskurator vid Akademiska sjukhuset. Hon delar sin tid mellan forskning och kliniskt arbete inom beroendepsykiatri, psykiatri och långvarig smärta. Hanna undervisar även vid Uppsala universitets Fysioterapeut- och Socionomprogram. I maj 2021 disputerade hon med fokus på opioidbehandling vid långvarig smärta. Vid Storseminarium 2023 redogör Hanna för Psykologiska och psykosociala faktorer för beroendeutveckling.


Anna NygrenAnna Nygren är livsstilspedagog, grundare av Ung Livsstil och expert på Prata om Alkohol. Anna har mångårig erfarenhet av arbete med ungas livsstilsfrågor och är även författare till Så funkar det! Sömn, stress och lite annat. En bok skriven för unga. Med fokus på hälsofrämjande och förebyggande  arbete är Anna en flitigt anlitad utbildare och föreläsare. Vi är mycket glada över att Anna Nygren gästar oss i samband med Storseminarium 2023.


Jale PoljareviusJale Poljarevius är Polismästare och Regional underrättelsechef i Polisregion Mitt. Jale har vid upprepade tillfällen visat att samhällets kamp mot den organiserade brottsligheten är allt annat än hopplös och i ett jultal lyfte dåvarande statsminister Stefan Löfven fram Jale som ett föredöme som "sett det mesta, fått utstå en hel del, men som inte viker en tum". Jale är också en återkommande och alltid uppskattad gäst hos U-FOLD, och vi ser fram emot att ta del av Jales lägesrapport vid Storseminarium 2023.


Anna Sarkadi talareAnna Sarkadi är professor i socialmedicin vid Uppsala universitet där hon leder forskningsmiljön Child Health and Parenting (CHAP) som erhöll 2016 års Barnrättspris. Anna Sarkadis forskning fokuserar på metoder att utveckla samhällets stöd till barn som mår dåligt, och med sin imponerande förmåga att på ett lättillgängligt sätt kommunicera sina resultat är Anna en uppskattad föreläsare. Vid Storseminarium 2023 berättar Anna för oss om metoder och verktyg att hantera ungas riskbeteenden.


Ian SireliusIan Sirelius är projektledare för IK Sirius satsning Gränslös fotboll. Alla med åtminstone lite intresse för svensk fotboll är väl bekanta med Ian Sirelius stora kapacitet på planen. Med nio säsonger och 134 matcher i den blåsvarta tröjan spelade Ian en huvudroll i IK Sirius återtåg till Allsvenskan. Idag har han en lika central position i Gränslös Fotboll, en unik satsning på att inspirera Uppsalas unga till en meningsfull tillvaro byggd på kamratskap, sunda värderingar och insikten att allt är möjligt.


U-FOLD STORSEMINARIUM

U-FOLDs mötesplatser tillhör regionens främsta arenor för samtal och initiativ inom beroendefältet. Då vi i januari 2023 inbjöd till Psykisk ohälsa, våld och droger • En farlig spiral tog samtliga platser slut omgående. Det tydliggör behovet av en gemensam plattform, och därför återvänder vi tisdag 2 maj till Uppsala universitetsaula för Storseminarium 2023.

Våra Storseminarier förenar sedan tolv år forskare, beslutsfattare, yrkesverksamma och organisationer. De utgör unika tillfällen att skapa nya nätverk och att ta del av dagsaktuell kunskap – och kanske är 2023 års upplaga vår viktigaste hittills. Varmt välkommen!

KONTAKT

Mathias Hallberg, ordförande, U-FOLD
Telefon  018–471 41 41
E-post  Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se

Fred Nyberg, senior rådgivare, U-FOLD
Telefon  018–471 41 66
E-post  Fred.Nyberg@farmbio.uu.se

Senast uppdaterad: 2023-06-09