Almedalen 2019: Spelberoende – vad har hänt efter spelmarknadens omreglering?
Onsdag 3 juli sätter U-FOLD fokus på Spelberoende och hur den svenska spelmarknaden påverkats av den omreglering som trädde i kraft 1 januari 2019. I seminariet deltar bland andra civilminister Ardalan Shekarabi (S).
Plats D-huset, Kaserngatan 1, Visby
Tid Onsdag 3 juli 2019, kl. 09.30–10.30
Mer information U-FOLD i Almedalen 2019
Läs även Spelinspektionen återkallar licens med omedelbar verkan
Medverkande
Anne H Berman, docent, Karolinska institutet
Mathias Hallberg, professor, Uppsala universitet
Anders Håkansson, professor, Lunds universitet
Zophia Mellgren, utredare, SKL
Fred Nyberg, professor, Uppsala universitet
Ardalan Shekarabi, Civilminister (S), Regeringen
Pia Steensland, Riksdagens socialutskott (KD), Sveriges riksdag
Mia Sundelin, administrativ chef, CAN (moderator)
Spelberoende – vad har hänt efter spelmarknadens omreglering?
Onsdag 3 juli belyser vi beroendefältets för närvarande mest debatterade fråga: Vad har egentligen hänt efter spelmarknadens omreglering? Ingen undgår spelbolagens aggressiva marknadsföring och representanter för Spelberoendes riksförbund varnar nu för ett kommande folkhälsoproblem samtidigt som de efterlyser tydligare regler med kännbara följder vid överträdelser.
– I Sverige finns idag närmare 165 000 problemspelare, varav 31 000 bedöms ha allvarliga problem. Resultatet kan snabbt bli förödande, både för spelaren, närstående och inte minst de ungefär 76 000 barn som lever i ett hushåll där spelproblematik existerar. Trots det kan de som söker stöd i mindre kommuner få vänta upp till åtta veckor på behandling. Därför efterlyser vi en regional samling av de resurser som står till förfogande, säger Nader Rahimi Danesh vid Spelberoendes riksförbund, Stödgrupp Uppsala.
Spelberoende, eller hasardspelsyndrom, ingår sedan 1 januari 2018 som enda icke substansbetingade beroende i den diagnostiska manualen DSM-5. Detta ålägger kommuner och regioner att förebygga spelproblem, liksom att stödja och behandla personer som har allvarliga problem med spel om pengar. Det är ett långtgående ansvar som förutsätter ökad kunskap, och 2017–2022 finansierar Forte forskningsprojektet Möta utmaningar och minska spelproblem.
– Sverige står inför en helt ny situation och många befarar att närvaron av privata spelbolag ska leda till ökad risk för missbruk och beroende. Vid seminariet presenterar vi en helt färsk undersökning av effekterna och samtalar med bland andra civilminister Ardalan Shekarabi, Anders Håkansson som är medicinprofessor i spelberoende och Zophia Mellgren, utredare vid Sveriges Kommuner och Landsting, säger Mathias Hallberg, ordförande i U-FOLD och professor vid Uppsala universitet.
Vid seminarium Spelberoende – vad har hänt efter spelmarknadens omreglering? samlar vi ett urval av landets ledande experter och beslutsfattare för att tillsammans ta del av dagsaktuell kunskap och att diskutera en del av beroendefältet som befinner sig mitt i rad stora förändringar.
Kontakt
Mathias Hallberg, professor, Uppsala universitet
Telefon 018–471 41 41
E-post Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se