Forskarprofilen Fred Nyberg: ”Flashback-trådarna ser jag främst som en rolig merit”

2022-11-21

Som vetenskapens röst i den ofta känslostyrda debatten om narkotika och beroende är Fred Nyberg efterfrågad långt bortom Sveriges gränser, men han möter också hårda ord från drogliberala krafter. ”Strålkastarljuset kan vara krävande, men med tiden lär du dig välja dina strider” konstaterar den idag 77-årige seniorprofessorn i biologisk beroendeforskning.

Forskarprofilen Fred Nyberg
Forskarprofilen Fred Nyberg, seniorprofessor i biologisk beroendeforskning

En tisdag i november firar Uppsala universitets Forum för forskning om Läkemedels- och Drogberoende, U-FOLD, sitt 10-årsjubileum. Efter två år online är förväntningarna stora och samtliga 600 platser sedan länge bokade av forskare, yrkesverksamma och beslutsfattare från hela landet. ”U-FOLD är tveklöst bäst i Sverige på att arrangera mötesplatser kring beroendeproblematik”, konstaterar förre socialministern Gabriel Romanus i vimlet. Bakom scenen har forumet just mottagit Nordic Drugs Stora Pris för många och viktiga bidrag till forskning, utbildning och samhällsdebatt. ”Det är en glädje att överlämna detta pris till Fred Nyberg som hela tiden haft avgörande betydelse för forumet och dess utveckling” säger företagets representant på plats.

– Att vi sjösatte U-FOLD svarade mot en då aktuell utredning som förordade ett nationellt kompetenscentrum för forskning och vård kring missbruk. Jag såg att Uppsala förfogade över alla de kompetenser som krävdes. Det vi saknade var en gemensam plattform, och ett antal telefonsamtal senare var forumet ett faktum. Utredarens rekommendation ledde till sist ingenstans, men på många sätt har vårt forum blivit precis den samlande katalysator fältet behövde, så Nordic Drugs Stora Pris är ett erkännande jag verkligen tar till mig, säger Fred Nyberg, seniorprofessor i Biologisk beroendeforskning.

Efter fyra decennier som vetenskapens röst i samtalet om droger och missbruk är Fred Nyberg ett välbekant namn långt utanför akademins ramverk. Den breda publiken känner igen honom från oräkneliga tv-program och tidningsreportage. Som outtröttlig folkbildare och föreläsare har han besökt de flesta svenska samhällen. Men upplysning med fakta välkomnas inte av alla i ett fält där personliga åsikter ofta ges fritt spelrum, och en period var Fred Nyberg föremål för en rad kritiska trådar på nätforumet Flashback.

U-FOLD tar emot Pris
U-FOLD tar emot Nordic Drugs Stora Pris

– Som forskare har vi ett lagfäst ansvar att ta ut resultatet av vår forskning i samhället, och då regeringen utsåg mig till forskningsansvarig vid Mobilisering mot narkotika blev jag en naturlig ingång för många journalister. Jag insåg snabbt vikten av raka, enkla svar för att de inte skulle ta frågan vidare, och då inte nödvändigtvis dit evidensen finns. Samtidigt kan strålkastarljuset vara krävande, men med tiden lär du dig välja dina strider. Till exempel blev jag inbjuden att i SVT Debatt diskutera cannabis, men förstod av panelens sammansättning att jag skulle framstå som äldre, konservativ stofil och vidarebefordrade uppdraget till en yngre kollega. Vad gäller just trådarna på Flashback betraktar jag dem främst som en rolig merit, konstaterar Fred Nyberg.

Förmodligen fanns den Nybergska nyfikenheten där redan från födseln. Då lekkamraterna rullade runt sina plåtbilar pillade den blivande professorn upp motorhuven för att utforska vad som dolde sig därunder. När astma höll honom från läroverkets rökrutor sökte han sig till naturvetenskapen. Och disputationen med fokus på tillväxthormoner innebar snarare startskott än punkt: Långt senare skulle Fred Nyberg med avstamp i sin avhandling visa hur det är möjligt att återskapa kognitiva funktioner i en heroinskadad hjärna. En upptäckt som fortsätter att fascinera den vetenskapliga världen och ofta föranleder önskemål om föreläsningar.

– Forskningen har alltid utgjort grunden i min professionella verksamhet och längs vägen öppnat flera viktiga dörrar. Hit hör mina uppdrag inom Svenska ANDT-rådet och Svenska Spels Oberoende Forskningsråd, vilka i sin tur gett värdefulla band till polisen och idrottsrörelsen. Som dekan vid Farmaceutiska fakulteten arbetade jag nära Läkemedelsverket och industrin. Och då jag år 2014 som förste icke-amerikan blev ordförande i International Narcotics Research Conference öppnade sig bokstavligt talat en hel värld, plötsligt åt jag lunch med Kinas Folkhälsominister ena dagen och satt i möte med CIA kort därpå.

I vimlet på en mötesplats i U-FOLDs regi
I vimlet på en mötesplats i U-FOLDs regi

I sitt arbete med universitetets tredje uppgift – kunskapsspridning och livslångt lärande – har Fred Nyberg gett Sverige en tydlig plats på den beroendevetenskapliga kartan. Parallellt har han tagit fältets allra främsta till Uppsala. Till dem som inlett samarbeten med Farmaceutiska fakultetens forskare hör Mary Jeanne Kreek, pionjär i utvecklandet av metadonbehandling vid heroinberoende, och Abba Kastin, portalfigur i de medicinsk-biologiska vetenskaperna: Två av många i ett personligt nätverk som utgör en närmast unik tillgång. Men trots generösa propåer från andra Institut har det aldrig varit aktuellt att överge hemstaden.

– Farmaceutiska fakulteten är och förblir en fantastisk miljö som haft stor betydelse för mig och mitt arbete. Idag behåller jag min kontakt med Uppsala universitet som seniorprofessor och rådgivare i U-FOLD, men vill också ta den kunskap jag kan bidra med in i framtiden. För närvarande är jag engagerad i ett projekt där vi implementerar Artificiell Intelligens i behandling av alkoholism. Och helt nyligen deltog jag i ett program där jag svarar på barns frågor om beroende, vilket känns otroligt viktigt. Att skydda våra unga – inte minst från narkotika – måste alltid vara bland ett samhälles prioriterade utmaningar.

FAKTA FRED NYBERG

  • Titel: Seniorprofessor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet
  • Ålder: 77 år
  • Bor: I Luthagen i centrala Uppsala
  • På nattygsbordet: Ett antal korsord och boken Brain on Fire, en intressant skildring av journalisten Susannah Cahalan om hennes kamp med och tillfrisknande från en sällsynt form av hjärninflammation.
  • Jag minns när jag mötte: En politisk talesperson för den ryska tidningen Izvestija som då jag år 1984 besökte Moskva bjöd mig på middag i sin paradvåning. Medan de skuggor som var satta att bevaka mina förehavanden väntade i trapphuset lyssnade jag till hans upplevelser i Indokina under Vietnamkriget.
  • Mitt Sommarprogram skulle handla om: Hur viktigt det är att hjälpa ungdomar hitta andra stimulanser än droger. Det är något jag brinner för sedan min tid som ungdomstränare i Sirius och fortfarande ofta föreläser om.

MER INFORMATION

KONTAKT

Fred Nyberg, SeniorprofessorFred Nyberg, Seniorprofessor
Senior rådgivare, U-FOLD
Fred.Nyberg@farmbio.uu.se

Text: Magnus Alsne, foto: Stewen Quigley, Mikael Wallerstedt, Svenska Spel

Läs fler nyheter

Senast uppdaterad: 2021-11-05