Cannabis sänker IQ

2012-08-28

En aktuell studie visar att regelbundet cannabisbruk försämrar flera av hjärnans funktioner.

Att regelbundet använda drogen cannabis försämrar flera funktioner i hjärnan och sänker en persons IQ. Det visar en studie där man följt över tusen personer i nästan 40 år. Enligt Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, är det första gången man kunnat följa ett så stort antal personer så länge.
– Det har rått en stor tveksamhet när det gäller att bedöma och bestämma farligheten hos cannabis. De flesta studier har varit retrospektiva där man försökt gå tillbaks och hitta orsakssamband. Den här studien är vad man kallar en prospektiv studie, man har alltså från början, innan de här började använda cannabis kunnat studera och följa dem under åren, säger Fred Nyberg.

Forskarna har följt försökspersonerna ända sedan början på 70-talet och de har genomfört bland annat IQ-tester först när de var 13 år och sedan vid 38 års ålder. De hjärnfunktioner som resultaten visar störst negativ påverkan på av cannabisanvändning är arbetsminnet, hastigheten på tankeprocesser, den verbala förmågan och tolkningen av olika sinnesintryck.

Resultaten bekräftar alltså nidbilden av en cannabispåverkad, som trögtänkt och forskarna kunde också se att de här försämringarna även kunde ses hos dem som slutat använda cannabis
– Det jag tycker är starkt i den här studien det är att de visar att när man upphört med det här så, även om det skulle vara månader, år, så kvarstår den här försämringen lika fullt, säger Fred Nyberg.

Läs studien:
Madeline H. Meier et al. "Persistent Cannabis Users Show Neuropsychological Decline From Childhood to Midlife" Proceedings of the National Academy of Sciences, Online Early Edition, Monday, Aug. 27, 2012.
 

/ Sveriges Radio (Läs artikeln på Sveriges Radios hemsida)
 

Läs fler nyheter

Senast uppdaterad: 2021-11-05