Frankrike gör försök med sprutrum

2012-10-31

Frankrike planerar att öppna legaliserade sprutrum innan årsskiftet.

Frankrikes hälsominister, Marisol Touraine, har sagt att sprutrum där narkomaner säkert kan injicera egna droger kan öppna före slutet av året i en handfull franska städer.
– Legaliserade sprutrum där brukare kan injicera heroin och andra droger med sterila nålar som tillhandahålls av läkarkåren kan snart öppna i Frankrike. Jag hoppas att experimentella försök kommer ske innan slutet av året," sade Marisol Touraine nyligen till Franska BFM TV.
Frankrikes konservativa opposition UMP har sagt att de ställer sig mot en sådan "provkörning".

– Öppna sprutrum hjälper inte till att bekämpa narkotika, utan bagatelliserar narkotikamissbruk och legaliserar användandet av de svåraste drogerna på skattebetalarnas bekostnad, sade partiets nationella sekreterare Camille Bedin i ett uttalande till pressen.
I augusti 2011 sade Jean-Marie Le Guen, vice borgmästare i Paris, att regeringen ska ge grönt ljus för så kallade sprutrum som svar på en oroande ökning av heroinanvändare i den franska huvudstaden.
– Jag skulle föredra att dessa utblottade missbrukare injicerar droger i specialiserade rum, snarare än på gatan eller i ett trapphus, vilket är fallet i dag. Liksom att de är omgivna av läkarkåren, sa Guen till Le Parisien.

Text: Christofer Norberg, Svenska Brukarföreningen

Läs fler nyheter

Senast uppdaterad: 2021-11-05