Cannabisstudie under luppen

2013-01-17

En Nya Zeeländsk studie kring cannabis effekter ifrågasätts nu från norskt håll. Professor Fred Nyberg håller dock studien som framstående.

Nyhetsbyrån Drugnews rapporterar 16 januari 2013 att Ole Røgeberg, samhällsekonom vid Oslo universitetet, ifrågasätter den Nya Zeeländska studie som hösten 2012 hävdade att regelbundet cannabisbruk försämrar flera funktioner i hjärnan och sänker en persons IQ. Resultaten grundade sig i studie där forskarna följt över tusen personer i nästan 40 år. Ole Røgeberg menar i sin kritik att studien inte tar hänsyn till flera socioekonomiska faktorer, och att de slutsatser som dras därmed saknar vetenskaplig grund.
– Deras metod kan inte skilja mellan en kausal effekt av cannabis på IQ, och en effekt som faktiskt egentligen uppstår av andra orsaker, säger Ole Røgeberg till norska Forskning.no.

Fred Nyberg, koordinator i U-FOLD och professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, anser å andra sidan att den nya zeeländska studien är framstående och visar på cannabis farlighet.
– De är drogforskare, norrmannen är ekonom. Hans invändningar vänder inte upp och ner på deras resultat, inte alls. Det finns även tidigare studier som visat på hur cannabis påverkar hjärnan. Visst kan andra vinklar vara intressanta att undersöka. Men fattigdom är ingen faktor som påverkar IQ-nivån, säger Fred Nyberg, som regelbundet följer forskningsläget om cannabis och andra droger, till Drugnews.

Läs hela artikeln i Drugnews
 

Läs fler nyheter

Senast uppdaterad: 2021-11-05