U-FOLD-seminarium om beroende i Kunskapskanalen

2013-06-03

Den 8 maj samarrangerade U-FOLD och regeringens ANDT-råd kunskapsseminariet Beroende – Dagsaktuell kunskap inom ANDT och S. Seminariet filmades i sin helhet av SVT/UR-Samtiden och kan ses i Kunskapskanalen med start fredag 14 juni klockan 16.45. Programmen kommer under lång tid finnas tillgängligt på www.urplay.se. Sök på programtitel eller medverkande.

redag 14 juni
16.45-17.15
Beroendets mekanismer: Kickar som leder till beroende
Blandmissbruk blir allt vanligare. Flera droger förstärker effekten av varandra och vården vet inte vilken substans man skall skylla på eller sätt in åtgärder mot, berättar professorn i beroendeforskning Fred Nyberg.

17.15-17.30 Beroendets mekanismer: Ungdom och alkohol
Vi har många fasansfulla droger som jag ser i min vardag som beroende-läkare, berättar Tobias Eriksson, som samtidigt menar att den drog som kommer att ta livet av flest är alkohol.

17.30-17.50 Beroendets mekanismer: Skador av cannabis
När jag pratar om cannabis skadeverkningar blir jag ofta avfärdad, berättar forskaren och farmakologen Maria Ellgren. Cannabisruset varar flera dagar och vid långvarig användning lagras substanserna i kroppen - det är väl underbyggd vetenskap.

17.50-18.10 Beroendets mekanismer: Dopning i och utanför idrotten
Tyvärr nämns anabola steroider ofta i positiva sammanhang, berättar forskaren och farmakologen Mathias Hallberg. Snacket går att du får vacker kropp, blir stark och stor. De negativa sidorna, som bröstförstoringar och potensproblem, är det tyst om.

18.10-18.30 Beroendets mekanismer: Spelberoende
140.000 vuxna i Sverige har spelproblem och av dem är en femtedel allvarligt spelberoende. Möt spelforskaren Per Binde som menar att spelmissbruk är nästan lika omfattande som alkoholmissbruk.

18.30-19.00 Beroendets mekanismer: Nätdroger
Cannabis är den vanligast beslagtagna drogen men nätdroger är på frammarsch, enligt droginformatör Gunnar Hermansson. Hundratals sajter säljer idag nätdroger och antalet substanser ökar, förra året registrerades 73 nya.

Lördag 15 juni
10.00-10.25
Beroendets mekanismer: Tobak och unga
Varannan rökare dör av sitt missbruk. Ändå är rökning så vanligt att vi glömt att tänka på hur farligt det är, menar forskaren i epidemiologi Maria Nilsson. Det finns också klart samband mellan nikotin och andra droger. Arrangörer: ANDT-rådet och U-fold, Uppsala universitet.

10.25-10.45 Beroendets mekanismer: Aktuell statistik
Statistik över användning och försäljning av droger är viktig för alla som forskar och jobbar inom området, berättar Maria Renström, chef för regeringens ANDT- sekretariat. I Sverige har vi länge kunna upprätthålla en norm att det inte är ok att knarka och den inställningen måste vi värna om.

10.45-11.25 Beroendets mekanismer: Hur går vi vidare?
Vilka strategier skall vi ha inför framtiden och hur skall vi kunna motverka drogernas utbredning i samhället? Här samtalar några av Sveriges främsta forskare inom ANDT - alkohol, narkotika, dopning och tobak.
 

Läs fler nyheter

Senast uppdaterad: 2021-11-05