U-FOLD tydlig röst i intensiva drogdebatter

2014-01-22

U-FOLD är väl synliga i de aktuella mediedebatter som bland annat tar upp risker med alkohol och cannabis.

Efter att bland annat Uruguay och den amerikanska delstaten Colorado beslutat att legalisera försäljning av cannabis i rekreationssyfte har debatten intensifierats kring drogen, de risker och den problematik den medför. Fred Nyberg, professor i biologisk beroendevetenskap vid Uppsala universitet tillika koordinator i U-FOLD, tillhör dem som intar en tydligt restriktiv position i samtalet. I SVT Nyheter konstaterar Fred Nyberg bland annat att alkoholens och marijuanans skadeverkningar inte kan ställas mot varandra:
– Det blir som att jämföra äpplen med päron, marijuana är specifikt verkande på hjärnan. Alkohol är farligt eftersom fler individer skadas, men då glömmer man bort att THC är verksam vid avsevärt lägre koncentrationer än alkohol. Cannabis leder också till skadliga effekter på lång sikt.

Stort medialt utrymme ägnas även åt den aktuella brittiska studie som visar att medelålders män som dricker för mycket riskerar att få sämre minne och bli mindre kvicktänkta upp till sex år tidigare, än om de inte druckit så mycket. Slutsatsen som dras är att alkohol påskyndar åldrandet av hjärnan. En liknande studie som bedrivits av Georgy Bakalkin, professor vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet, kartlägger hur hjärnorna hos möss påverkas av intensivt drickande och observerar stora minnesförluster hos mössen.
– Det är inte det jämna drickandet över en längre tid som är problemet, utan när vi dricker för att bli berusade som många gör på helgerna. Det är då det blir farligt. Det här är viktiga frågor för samhället, för på måndag morgon, efter en helg av intensivt drickande, så kanske kroppen känns bra, men minnet är försämrat, säger Georgy Bakalkin, i en intervju till Sveriges Television.

 

Se även:
Så ska Sverige förhålla sig till cannabis - TV4 Nyhetsmorgon
Läkemedel mot cannabisskador på gång - SVT Nyheter
 

Läs fler nyheter

Senast uppdaterad: 2021-11-05