Vad är egentligen farligast?

2014-03-31

Alkohol eller cannabis – Nu tar SVT Vetenskapens värld en titt på vilken drog som egentligen är farligast.

Fred Nyberg, Uppsala universitet

I Vetenskapens värld måndag 31 mars granskar SVT2 den pågående diskussionen kring en eventuell legalisering av cannabis. Åsikterna kring vilken av alkohol och cannabis som egentligen är den farligaste drogen går isär, och inte heller forskningen ger några klara besked. Enligt Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, har man inte hunnit samla in tillräckligt med underlag kring cannabis för att kunna göra rättvisa jämförelser:
– Självklart skördar alkoholen fler offer, men det har att göra med användningsfrekvensen, många fler människor använder alkohol. Vidare har marijuanaforskningen inte kommit lika långt som alkoholforskningen, men det blir mer och mer tydligt att riskerna med cannabis är större än vad man trott, säger Fred Nyberg till SVT.

Henrik Tham, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, ser å andra sidan tydliga fördelar med en svensk legalisering av cannabis med hänvisning till minskade frihetskostnader för individerna och samhällskostnader som fängelseutrymme och polisarbete.
– Vi borde lämna den moralistiska hållningen och istället fråga oss hur vi kan minimera kostnaderna. Både alkohol eller cannabis är farliga vid överkonsumtion, men nolltolerans och kriminalisering är fel i grunden. Människor har rätt att göra vad de vill med sina kroppar. Vi tillåter ju tobak och alkohol, säger Henrik Tham.

Se reportaget om cannabis i Vetenskapens Värld på måndag 31 mars kl 20.00 i SVT2.

Källa: SVT Vetenskap
 

Läs fler nyheter

Senast uppdaterad: 2021-11-05