Tove Lifvendahl om Ansvaret för missbrukaren

2014-04-28

Alkoholen skördar liv och relationer till enorma kostnader, konstaterar Tove Lifvendal, politisk chefredaktör i Svenska Dagbladet.

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör i Svenska Dagbladet, var förste talare vid U-FOLDs Storseminarium 8 april 2014. Under rubriken Att ta makten över sitt eget liv konstaterade Tove Lifvendahl hur hon upplever hur vi idag befinner oss i en Age of communities där vi försöker att lösa problem tillsammans. I debattartikeln Ansvaret för missbrukaren, publicerad i SvD Opinion 27 april 2014, återkommer hon till seminariet, och resonerar vidare kring vem som bär ansvaret för detta samhällsproblem.

I sin debattartikel fokuserar Lifvendahl på både missbrukarens eget ansvar, dennes omgivning och även samhällets sociala skyddsnät: ”Ingen kan överlämna ansvaret till de andra. Inför långhelgen vill jag därför tipsa om en synnerligen angelägen bok. Det är nyktra alkoholisten Camilla Kuylenstiernas självbiografi Ansvarsfull. ”Det finns ingen som ber om hjälp som inte har ett missbruk”, konstaterade hon på U-FOLD-seminariet. En självklarhet kan tyckas, men som i praktiken tycks svår att hantera. Hennes berättelse ger förståelse i både hur man ser, ber om, ger och tar emot hjälp. Vi har alla ett personligt ansvar för att lära oss det.”


Läs Tove Lifvendahls debattartikel på SvD Opinion

Foto: Heléne Lovelace
 

Läs fler nyheter

Senast uppdaterad: 2021-11-05