U-FOLD storsatsar på Almedalsveckan 2015

2015-06-18

U-FOLD storsatsar på årets Almedalsvecka och genomför sex profiltunga seminarier. Bland talarna finns bland andra psykiatrikern Christian Thurstone och journalisterna Sanna Lundell och Ann Söderholm.

För tredje året i rad belyser U-FOLD missbrukets utmaningar vid Visby och Almedalsveckan. I år stärker forumet sin närvaro ytterligare och arrangerar sex seminarier med fokus på bland annat Spice, Socialstyrelsens nya riktlinjer för beroendevård samt den högaktuella frågan om medicinsk marijuana. Mötesplatserna samlar en rad högprofilerade experter och beslutsfattare inom beroendeområdet, och bland de bekräftade talarna återfinns bland andra riksdagsledamot Barbro Westerholm (FP) och psykiatrikern Christian Thurstone, University of Colorado.
– Almedalen är en mycket viktig arena för oss. Dels för att den problematik som omger droger måste ses ur ett brett perspektiv, dels för att samverkan mellan forskning och samhälle är avgörande för att aktualisera och sprida kunskap inom beroendefältet, säger Fred Nyberg, professor vid Uppsala universitet och koordinator i U-FOLD.

Redan tisdag 30 juni deltar Astrid Eklund vid Åklagarmyndigheten, och Per Hellman, Tullverkets chef för brottsbekämpning, i seminariet Droger & den organiserade brottsligheten. Samtalet kommer att resonera kring huruvida drogerna föder organiserade brottsligheten, eller om det är tvärtom. Här möts rättsliga perspektiv med inlägg från dem som befinner sig mitt i de olika gänguppgörelser som rapporteras om i media.
– Vid seminarier presenterar även ledamöter från justitieutskottet den politiska hållningen och aktuella strategier för att komma tillrätta i dessa frågor, de kommer också att diskutera framtida samarbeten med samhällsaktörer och myndigheter inom området, säger Fred Nyberg.

– Det känns som att vi har öppnat locket till folkhemmets största hemlighet, konstaterade journalisterna Sanna Lundell och Ann Söderlund inför 450 deltagare då de gästade U-FOLDs Höstseminarium 2014. Med sin dokumentärserie Djävulsdansen väckte de enorm uppmärksamhet kring medberoende, ett tillstånd som kan drabba den som lever med en missbrukare. Just nu förbereder Sanna Lundell och Ann Söderlund en uppföljare till serien, och 2 juli gästar de U-FOLDs och CANs seminarium Efter Djävulsdansen, tillsammans med bland andra journalisten Annika Jankell och Mia Sundelin, CAN.
– Frågorna om beroende och medberoende var i princip osynliga i valrörelsen, men Djävulsdansen exponerade vidden av problematiken, liksom att det behövs mer kunskap, resurser och forskning. Min förhoppning är att vår mötesplats kan bidra till ett avstamp mot något nytt och bättre, säger Fred Nyberg som också deltar i seminariet.

Debatten kring en legalisering av medicinsk cannabis är fortsatt polariserad. I Sverige kan två läkemedel som innehåller cannabinoider förskrivas specifika patientgrupper, men hållningen är fortsatt restriktiv. I USA har å andra sidan flera delstater redan genomfört en legalisering, bland dem Colorado, och fredag 3 juli besöker Christian Thurstone, University of Colorado, seminariet Medicinsk marijuana – legalisering? för att berätta om situationen i delstaten efter beslutet. Vid mötesplatsen, som samarrangeras med RNS, talar även överläkare Kerstin Käll om vad medical marijuana är och inte är.
– Färska studier från USA visar att MS-patienter som behandlas med medicinsk marijuana får försämrad kognition och att de unga som frekvent röker drogen inte lägger märke till att de fått en försämring. Jag ser personligen inte att det vore en önskvärd utveckling i Sverige, men det ska bli mycket intressant att ta del av Christian Thurstone erfarenheter, säger Fred Nyberg.
 

Ta del av samtliga U-FOLDs seminarier i Almedalen via livesändningar på webben:

Cannabis & Spice – legaliseringsfrågan
Tid: Tisdag 30 juni, kl. 11.00-12.30

Droger & den organiserade brottsligheten
Tid: Tisdag 30 juni, kl. 15.00-16.30

Opioida läkemedel och Socialstyrelsens nya riktlinjer
Tid: Onsdag 1 juli, kl. 10.30-12.00

Hur kan vi förebygga spelberoende?
Tid: Onsdag 1 juli, kl. 15.00-16.30

Efter Djävulsdansen – om medberoende
Tid: Torsdag 2 juli, kl. 15.00-16.30

Medicinsk marijuana – legalisering?
Tid: Fredag 3 juli, kl. 11.00-12.30


Magnus Alsne, Foto: Simon Ydhag (Almedalsveckan 2014)

Läs fler nyheter

Senast uppdaterad: 2021-11-05