Se reportage i TV4 från Narkotika – en dold miljökatastrof.

2016-02-09

TV4 Nyheterna bevakade U-FOLDs seminarium Narkotika – en dold miljökatastrof och reportaget kan nu ses på tv4.se.

Produktion av narkotika medför stora mängder giftiga avfall som ofta dumpas illegalt, ett globalt problem som var i fokus för U-FOLDs seminarium Narkotika – en dold miljökatastrof tisdag 26 januari. TV4 var på plats och presenterade ett längre inslag i sina nationella nyhetssändningar samma dag.

I inslaget redogör Werner Verbruggen, Senior Specialist vid Europol, att enbart i Nederländerna hittades under 2014 kemiskt avfall från produktion av amfetamin och exstacy vid 156 olika platser.
– Vi har oerhört starka miljökrav och tydliga regler gällande vad man släpper ut i naturen, både i industrin och i forskningslaboratorier. Narkotikaindustrin stjälper av vätskor och giftiga kemikalier rakt ut i naturen, insjöar, avloppsställen eller vad man nu hittar, konstaterade Fred Nyberg, koordinator i U-FOLD.

Även cannabisodling har visat sig ha skadlig inverkan på miljön sett till bland annat energi- och vattenförbrukning. Walter Kegö, senior fellow vid Institute for Security and Development Policy, har skrivit två rapporter i ämnet och var på plats vid seminariet.
– Att det var så stora problem vid odling av cannabis, inte minst i form av all el som går åt till de starka lampor som plantorna kräver var närmast chockerande.


Se reportaget på TV4.se

Läs fler nyheter

Senast uppdaterad: 2021-11-05