Fred Nyberg: En intensiv vecka väntar vid Almedalen 2016

2016-06-21

U-FOLD storsatsar på Almedalsveckan 2016 och genomför sex profiltunga seminarier. Min förhoppning är att vi vid dessa mötesplatser stärker grunden för vårt framtida arbete, skriver Fred Nyberg, koordinator i U-FOLD.

Även denna sommar gästar U-FOLD Visby och Almedalsveckan för att belysa problematiken kring drogberoende. Denna gotländska mötesplats är som bekant en viktig arena för många politiker, organisationer, företag och journalister, och vårt forum genomför i år sex seminarier – alla i syfte att lyfta fram, diskutera och förmedla kunskap om aktuella frågor inom beroendeområdet. Vi vill också bygga nätverk och etablera kontakter med partners för samverkan i det breda samhällsperspektiv som ligger inom ramen för U-FOLDs engagemang.

Den 4 juli inleder vi våra aktiviteter i Almedalen med seminariet Attityder i fråga om avkriminalisering och legalisering av narkotika. Seminariet modereras av journalisten Annika Jankell och bland talarna finns forskare och företrädare från CAN, Polisen och ECAD. Vi lyssnar också till Sanna Lundell som tillsammans med Ann Söderlund producerade Djävulsdansen, SVT:s omtalade dokumentär om medberoende. Även politiker från Riksdagens Socialutskott deltar.

Ett annat högaktuellt seminarium fokuserar på ensamkommande barn, några av de mest utsatta som finns med i de flyktingströmmar som nått Sverige det senaste året. Flera av dessa barn lider av psykisk ohälsa och är traumatiserade inte bara av händelser de mött i sina hemländer och flykten därifrån, utan även efter ankomsten till Sverige.  Vid seminariet deltar företrädare för Gränspolisen och organisationerna BRIS, FRIENDS och Röda korset. Forskarvärlden representeras av Solvig Eklad, professor vid KI och expert på mångkulturella hälsofrågor, samt Kavot Zillén, jur. dr., som belyser barns rätt till vård och hälsa.  

U-FOLD arrangerar ytterligare fyra seminarier med fokus på Beroendeproblemet i ett helhetsperspektiv, på implementering av Socialstyrelsens nya riktlinjer för beroendevård samt den högaktuella frågan om tillgång till den livräddande naloxonsprayen vid överdosering av heroin och opioida läkemedel, vid vilket landets ledande experter inom opiatberoendefältet deltar. Vi avslutar årets Almedalsvecka med att fokusera på nya strategier för att komma ur ett beroende. Vid sidan av läkemedelsbehandling har drogberoende sedan länge behandlats med olika typer av psykoterapi. Seminariet tar upp nya tillvägagångssätt som akupunktur, meditation och yoga, och berör även nya läkemedelsstrategier för återställande av drogframkallade skador.

Min förhoppning är att vi vid dessa mötesplatser ska få en aktuell belysning av kunskap och behov inom en rad relevanta utmaningar, att vi genererar bra samtal och stärker grunden för vårt framtida arbete i dessa angelägna frågor. Tillsammans kan vi åstadkomma konkreta förbättringar.

Väl mött i Almedalen 2016!


Fred Nyberg
Seniorprofessor i biologisk beroendeforskning
Koordinator, U-FOLD
Uppsala universitet

Läs fler nyheter

Senast uppdaterad: 2021-11-05