Ingrid Nylander: Det ska vara lite krångligt att köpa alkohol
2018-03-05
Varför dricker 1,3 miljoner svenskar mer än de borde? Och hur kan samhället hjälpa dem att inte utveckla ett beroende? Ingrid Nylander, professor i farmakologi, har dedikerat sitt forskarliv åt alkoholens avigsidor, men svaren är inte alltid enkla att finna.

– Jobbigast blir det nog vid middagar då människor som inte känner mig får veta vad jag jobbar med. Förr eller senare kommer frågorna, och mina svar kan tyvärr vara riktiga glädjedödare. Själv dricker jag alkohol, framför allt uppskattar jag ett glas vin, men är alltid medveten om hur mycket jag konsumerar, berättar Ingrid Nylander, professor i farmakologi vid Uppsala universitet.
Som beroendeforskare med fokus på alkohol är Ingrid Nylander ett välbekant namn i tidningsspalterna. Inte minst när juli övergår i augusti och journalisterna vill ha svar på den eviga frågan: Hur återtar man egentligen kontrollen över sitt drickande när det är dags att återvända till jobbet?
– Vi vet att drygt hälften av alla svenskar dricker både mer och oftare på semestern. För de flesta är det inget problem, men för de 1,3 miljoner människor som redan till vardags befinner sig i riskzonen är faran överhängande att sommarvanorna följer med även resten av året. Det bästa är att vara uppmärksam på både sin egen och omgivningens alkoholkonsumtion, som stöd finns flera bra självtester på webben.
Den fråga Ingrid Nylander någon gång hoppas kunna besvara är varför vi utvecklar ett beroende och hur det bäst ska behandlas. Till sin hjälp har hon ett antal laboratorieråttor vars beteende ofta tycks påminna om det mänskliga när alkohol erbjuds.
– Då jag anlände till Uppsala universitet fick jag tillgång till försöksdjur som vuxit upp i naturliga respektive stressande miljöer. Vi såg snart hur den senare gruppen föredrog alkohol framför vatten, och sedan dess har jag ägnat mitt yrkesliv åt att kartlägga hur uppväxtåren formar vår hjärna och sårbarhet för missbruk.
Själv definierar Ingrid Nylander alkoholberoende som en kronisk sjukdom, i bästa fall behandlingsbar, alltjämt omöjlig att bota. Att miljö och genetik samverkar som utlösande faktorer gör att ingen går säker.
– Forskning kan visa hur en ung hjärna påverkas av uppväxtmiljö och drogintag, likaså hur dessa påverkar framtida risk att fastna i ett beroende. Å andra sidan vet vi att alla, även i unga år, påverkas olika intensivt i påfrestande miljöer, så visst kan jag ibland känna att vi letar efter nålen i höstacken, men så rätar vi plötsligt ut ännu ett frågetecken.
Trots att området traditionellt väcker både känslor och debatt tas alkoholforskningens resultat emot relativt friktionsfritt. Ingrid Nylanders erfarenheter från sina föreläsningar runt om i riket är snarast positiva. Nyligen tackades hon av medarbetare i socialtjänsten för att ha gett dem vetenskaplig trygghet i deras svåra uppdrag att flytta barn från dysfunktionella hemmiljöer till skyddande fosterfamiljsmiljöer. En annan viktig och lyhörd publik är ungdomar.
– Vi får ofta önskemål om att besöka skolor och berätta om hur alkohol påverkar den unga hjärnan. Eleverna lyssnar intresserat och det är tydligt att de värdesätter fakta utan pekpinnar. Vi ser också hur Sveriges unga idag dricker mindre och berusar sig mer sällan, en trend som förhoppningsvis ger varaktig effekt då vi tenderar att ta med oss våra ungdomsmönster i vuxen ålder.
Forskning och tredje uppgifter till trots, sannolikt är det pedagogik som kollegor och studenter vid Uppsala universitet främst förknippar med Ingrid Nylander. Som prodekan för Farmaceutiska fakultetens grundutbildning har hon ett finger med i det mesta som rör kursverksamheten.
– Redan som doktorand kände jag det storartade i att se studenter mogna och få aha-upplevelser, något som än idag tillhör de bästa delarna av mitt arbete. Sedan några år befinner sig emellertid studentgruppen i snabb förändring, vilket ställer krav på oss lärare att hitta nya fungerande grepp i undervisningen.
Framför allt ser hon en ökad oro hos studenterna för misslyckande, likaså ett stort behov av bekräftelse. Iakttagelserna styrks i 2017 års undersökning av Uppsalastudenternas psykosociala arbetsmiljö, där stress, ångest och ängslan framstår som en allt mer integrerad del i vardagen.
– En bidragande orsak kan vara att många försöker lära sig utantill snarare än att förstå. Då blir det inte bättre hur du än anstränger dig, så nu prövar vi mentorsamtal för att boosta det studenterna gör rätt och stödja dem att utveckla det som går mindre bra. Det är frivilligt att delta och kanske når vi inte dem som bäst behöver det, men de som provat är mycket nöjda.
I januari 2018 fyllde Ingrid Nylander 61 år, men med vad hon beskriver som ”världens roligaste jobb” existerar ingen brådska till pension. Dessutom återstår många nålar att lokalisera: Vad exakt sker i vår hjärna i en riskabel miljö? Kan skadade hjärnor rehabiliteras? Och hur förmår vi bättre hjälpa dem som försöker lämna sitt beroende?
– Trots att Världshälsoorganisationen rankar alkohol bland västvärldens främsta anledningar till ohälsa lider vi brist på fungerande behandlingar och läkemedel, inte minst för att förhindra återfall. Tack och lov för Sverige en hållbar alkoholpolitik som allt fler EU-länder nu försöker anamma, och jag skulle önska att fler uppskattade Systembolaget och dess öppettider. Vi måste respektera att många inte klarar att hantera sitt drickande, och förmodligen vinner vi alla på att det är åtminstone lite krångligt att köpa alkohol.
Fakta: Ingrid Nylander
Titel Professor i farmakologi vid Uppsala universitet
Ålder 61 år
Familj Maken Olle, två barn – alla tre apotekare – och barnbarn
Bor I Gamla Gottsunda
På sängbordet Elena Ferrantes romansvit Min fantastiska väninna, utan tvekan läsvärd.
Den senaste komplimangen Fick jag av en student vid en mina kurser som sade att det var den bästa hon läst.
Om jag får en ledig dag Tar jag en långpromenad och umgås med min familj.
Läs mer om Ingrid Nylanders forskning
Kontakt Ingrid Nylander
foto: Mikael Wallerstedt
Läs fler nyheter
-
Forskare vid farmaceutiska fakulteten hyllar årets val av Nobelpristagare
2020-10-06
Att bidra till bättre behandlingar och minskad spridning av virussjukdomen hepatit C är ett prioriterat arbete vid Uppsala universitets farmaceutiska fakultet där forskarna hyllar 2020 års val av Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.
-
Fred Nyberg och Mathias Hallberg: ”Tillgång till effektiv vård måste gå först”
2020-09-14
Även om det kan verka omsorgsfullt mot de drogberoende att göra det otillåtna tillåtet så bör man i första hand se till att behovet av fungerande behandlingsenheter tillgodoses, skriver Fred Nyberg och Mathias Hallberg vid U-FOLD, Uppsala universitet.
-
Arbetsberoende kan orsaka stora skador
2019-09-27
Tänker du mer på hur du ska få tid för arbete än att umgås med dina nära, och blir du stressad då det inte är möjligt? Då kan du befinna dig i riskzonen för att utveckla arbetsberoende.
-
Hjärnans oxytocinsystem kan kopplas till sexmissbruk
2019-09-27
Hormonet oxytocin kan ha koppling till hypersexuell störning, så kallat sexmissbruk. Det visar en ny studie av forskare vid Uppsala och Umeå universitet samt KI. Resultaten öppnar för nya möjligheter till behandling av patienter med sexmissbruk.
-
Digitala (o)vanor ställer beroendeforskare inför nya utmaningar
2019-09-26
Hundratusentals svenskar som trasslar in sig i nätcasinon. Barn som sitter så länge framför skärmar att de riskerar sin fysiska och psykiska framtid. Den nya tekniken har gjort vägen till missbruk mer komplex än någonsin.
-
Ny rapport kartlägger kunskap om cannabis
2019-09-26
Cannabis tillhör världens mest använda men också mest omdebatterade droger. I en ny rapport redogör forskningsrådet Forte för vad aktuell forskning visar och vilka kunskapsbehov som kvarstår kring cannabis.
-
Välkommen till En dag om forskning kring spel
2019-09-18
Måndag 7 oktober inbjuder Svenska Spels forskningsråd till En dag om forskning kring spel med fokus på spelansvar ur ett samhälls- och forskningsperspektiv.
-
Se U-FOLDs Almedalsseminarier 2019 på webb-tv
2019-09-16
U-FOLD:s sex seminarier vid 2019 års Almedalsvecka sändes online. Nu kan du ta del av samtliga föreläsningar och samtal via vår hemsida.
-
Spelinspektionen återkallar licens med omedelbar verkan
2019-06-18
Bolaget SafeEnt vars verksamhet avslöjats med allvarliga brister blir det första att förlora sin licens att bedriva kommersiellt onlinespel och vadhållning i Sverige. ”Beskedet stärker Spelinspektionens värde i mina ögon”, konstaterar Henrik Nygren, rådgivare vid Spelberoendes Förening Stockholm.
-
Sök projektbidrag för ANDT-arbete 2020
2019-06-17
Folkhälsomyndigheten utlyser nu bidrag till projekt där forskning och praktisk verksamhet i samarbete utvecklar ny kunskap för lokalt och regionalt hälsofrämjande och förebyggande arbete inom ANDT-området. Ansök senast 16 september.
-
”Inkludera stadsplanering i strategier för att bemöta psykisk ohälsa och drogmissbruk”
2019-06-17
Den pågående förtätningen av boendemiljöer riskerar att påskynda ökningen av psykisk ohälsa och beroenderelaterad problematik. Därför måste stadsplanering inkluderas i strategierna för att bemöta nedsatt psykisk hälsa och drogmissbruk, säger Fred Nyberg, professor em. i biologisk beroendeforskning.
-
Mohamad Hassan: Jag välkomnar en debatt om hjärndopning
2019-06-17
Hjärndopning bland studenter möter social acceptans, men kortsiktigt tänkande för att klara en svår tenta kan lätt leda till krossade drömmar. Nu måste forskning, socialtjänst och vård mötas för att hantera problemet, skriver Mohamad Hassan (L), kommunalråd i Uppsala, som 1 juli deltar i U-FOLDs Almedalseminarium Hjärndopning – drogframkallad kreativitet?
-
Fred Nyberg: Narkotikan utmanar allas vårt välbefinnande
2019-06-16
Narkotika, och i synnerhet att skydda hjärnan hos de unga borde alltid finnas med bland aktuella utmaningar i samhället, skriver Fred Nyberg, professor e.m. i biologisk beroendeforskningvid Uppsala universitet.
-
U-FOLD är redo för Almedalsveckan 2019
2019-05-27
U-FOLD befäster sin position vid Almedalsveckan med sex nya seminarier inom beroendefältet. I år samlar forumet ledande forskare, myndighetschefer och åtminstone en minister, ”ett mycket slagkraftigt program”, konstaterar ordförande Mathias Hallberg.
-
Doping i fokus för vårens sista beroendeseminarium på Campus Gotland
2019-05-20
Doping och dess koppling till narkotika och missbruk är i centrum då Mathias Hallberg, professor i molekylär beroendeforskning, onsdag 22 maj avslutar U-FOLDs vårseminarier vid Campus Gotland och Almedalsbiblioteket.
-
ADHD i fokus för öppen föreläsning på Campus Gotland
2019-05-14
ADHD – Risker, orsaker och lösningar? är i fokus då Lotta Borg Skoglund, överläkare och forskare, torsdag 16 maj gästar U-FOLDs seminarieserie vid Campus Gotland och Almedalsbiblioteket.
-
Öppen föreläsning om arv, miljö och beroende på Campus Gotland
2019-05-08
Psykisk ohälsa, arv, miljö och risk för beroende är i fokus då Charlotte Skoglund, överläkare och forskare, onsdag 8 maj gästar U-FOLDs seminarieserie vid Campus Gotland och Almedalsbiblioteket.
-
Seminarium om beroende och psykisk ohälsa lockade unga
2019-05-08
Vårt fält står inför stora, komplexa utmaningar, och intresset hos alla de elever och lärare som deltog vid dagens mötesplats ger oerhört viktig inspiration, konstaterade Mathias Hallberg, ordförande i U-FOLD, vid onsdagens seminarium i Uppsala universitetsaula.
-
ANDT-frågor i fokus för riksdagsdebatt
2019-05-06
Torsdag 2 maj debatterades ANDT-relaterade frågor i Sveriges Riksdag. Motionerna rörde bland annat ANDT-strategin, gårdsförsäljning av alkohol och förbud mot rökning på offentliga platser. Se hela debatten nedan.
-
Medicinsk cannabis i fokus för seminarium på Campus Gotland
2019-04-10
Medicinsk cannabis – på gott eller ont? är titeln på föreläsning nummer två i U-FOLDs seminarieserie vid Campus Gotland. Tisdag 16 april gästas Almedalsbiblioteket av Fred Nyberg, professor em. i biologisk beroendeforskning, som ger en dagsaktuell överblick av kunskapsläget kring cannabisbruk av medicinska skäl.
-
Opioidkrisen i fokus vid premiär för ny seminarieserie
2019-04-02
Den opioida kris som drabbat USA har nått Sverige och nu förespråkar många ökad tillgång till naloxonprogram vilket kan häva opioidöverdoser. Ikväll föreläser professor Fred Nyberg vid Almedalsbiblioteket om den utmaning Sverige står inför.
-
Henrik Nygren: Spelberoende – i stormens öga
2019-03-21
I landet mellanmjölk kan du fortfarande bli spelberoende den nya spelregleringen till trots. Vi vill se regler som inte kan misstolkas och kännbara straff för bolag som bryter mot dem, skriver Henrik Nygren, rådgivare och spelberoende, Spelberoendes Förening Stockholm.
-
Ny studie bekräftar samband mellan cannabis och psykisk ohälsa
2019-03-21
Regelbundet bruk av högpotent cannabis medför en femdubblad risk att utveckla psykisk sjukdom visar en aktuell studie som genomförts i Europa och Sydamerika. Den här är resultat som ger oss nya perspektiv, skriver Fred Nyberg, Uppsala universitet, i en kommentar.
-
Spelberoende – ett kommande folkhälsoproblem?
2019-03-21
I Sverige finns idag närmare 165 000 problemspelare, varav 31 000 bedöms ha allvarliga problem. ”Vi kan stå inför ett kommande folkhälsoproblem” menar Nader Rahimi Danesh vid Spelberoendes riksförbund, Stödgrupp Uppsala.
-
Ledande beroendeforskare föreläser i Visby
2019-03-21
Våren 2019 arrangerar U-FOLD fem seminarier i Visby med fokus på aktuella utmaningar inom beroendeområdet. Serien inleds tisdag 2 april då professor Fred Nyberg föreläser om opioidkrisen som drabbat USA och hur den berör Sverige.
-
Perspektiv på Den svenska narkotikasituationen
2019-03-20
Cannabis är den illegala drog flest svenskar använder, Hepatit C förblir vanligt bland personer som injicerar droger och antalet narkotikarelaterade dödsfall ökar rapporterar Folkhälsomyndigheten i Den svenska narkotikasituationen.
-
Brännpunkt: "Lagstifta om tobaksfri skoltid"
2019-03-12
Rökning smittar. Nio av tio ungdomar säger att kompisars påverkan är främsta orsak till att börja röka. Det visar den senaste mätningen av ungdomars attityder till tobak som gjorts av Novus på uppdrag av A Non Smoking Generation, skriver representanter för fyra organisationer.
-
INRC firar 50 år med konferens i New York
2019-03-11
I sommar genomförs den 50:e upplagan av The International Narcotics Research Conference i New York, USA. I arrangörsgruppen ingår Fred Nyberg som åren 2015–2018 var president för INRC.
-
U-FOLDs verksamhetsår 2019 tar form – Save the dates!
2019-03-07
Almedalsveckan, Storseminarium med fokus på ANDT-området och utbildningar inom behandling av opiatberoende – arbetet med att skapa programmet för U-FOLDs verksamhetsår 2019 är i full gång. Redan nu finns flera datum att spara i kalendern.
-
Tips till dig som upplever att dina barn spelar för mycket dataspel
2019-02-14
Upplever du att dina barn spelar för mycket dataspel? Och vilka risker finns det egentligen med mycket spelande? I två korta filmer möter du forskarna Sofia Vadlin och Charlotta Hellström som ger dig råd och svar på dina frågor.
-
Anmälan öppen till iCAAD i Stockholm 2019
2019-01-14
Torsdag 21 februari 2019 genomförs International Conference Addiction Associated Disorders, iCAAD, i Stockholm på tema Bortom primärvård och eftervård – Att se beroende som en livslång process. Anmäl dig nu.
-
Nya verktyg ska ge effektivare vård vid alkoholberoende
2018-12-20
Digitala biomarkörer öppnar för nya och mindre kostsamma behandlingsstrategier vid alkoholberoende.
-
"Hasardspelberoende i DSM-5 ger nya diagnostiska verktyg"
2018-12-20
Att diagnosen spelberoende (hasardspelsyndrom) numera ingår i den diagnostiska manualen DSM-5 ökar möjligheterna att behandla spelberoende, skriver Fred Nyberg, professor em. i biologisk beroendeforskning.
-
Samverkan krävs för att stoppa gängkriminaliteten
2018-11-15
– Idag är de kriminella gängen en realitet där beväpnade konflikter uppstår med narkotika som röd tråd. Nu måste vi återta kontrollen och skapa trygghet och tillit, konstaterade polischef Jale Poljarevius vid U-FOLDs seminarium Skottlossning, Våld och Droger.
-
De vann Christian Benedicts bok om sömn
2018-11-07
Vinnarna i utlottningen av Christian Benedicts nya bok Sömn, Sömn, Sömn är dragna och klara. U-FOLD tar tillfället i akt att gratulera och tillönska en god natt!
-
Seminarium om Skottlossning, Våld och Droger väcker uppmärksamhet
2018-11-06
Skottlossning, Våld och Droger är i fokus onsdag 14 november 2018 då U-FOLD kallar till Höstseminarium i Uppsala universitetshus. Det högaktuella temat väcker omfattande intresse och seminariet har redan flyttats till en större hörsal.
-
Tävla och vinn: Ny bok hjälper dig att sova bättre
2018-10-31
Våra digitala beroenden har äntrat sovrummen och sömnproblemen sprider sig epidemiskt. I sin nya bok Sömn, Sömn, Sömn delar sömnforskaren Christian Benedict med sig av spännande fakta och kloka tips för sundare nattvanor. Vi lottar ut tre exemplar av boken som hjälper dig till ett smartare liv!
-
Schweiziska forskare larmar om ökande kokainmissbruk
2018-10-30
I Schweiz utgör kokain den näst vanligaste narkotikan efter cannabis. Forskare i Lausanne beräknar den årliga konsumtionen till fem ton. Resultaten baseras bland annat på analyser av avloppsvatten, en metod som även används av Uppsala kommun i samverkan med U-FOLD.
-
Fred Nyberg: Välkänt att ökad tillgänglighet ger ökad användning
2018-10-22
Colorado ligger klart högre än genomsnittet i hela USA när det gäller användning bland unga. Även cannabisförgiftning av barn under fem år har ökat signifikant, skriver Fred Nyberg, Uppsala universitet.
-
drogFOKUS 2018 belyste samverkan och prevention
2018-10-18
Den nationella konferensen drogFOKUS 2018 samlade närmare tusen beroendeforskare, praktiker och beslutsfattare i Uppsala Konsert & Kongress. På programmet stod bland annat utdelning av U-FOLDs och Länsstyrelsens nyinstiftade forskningspris.
-
Nationell konferens om sprututbyten samlade ledande expertis
2018-10-03
Fredag 28 september 2018 inbjöd U-FOLD och Sprututbytet i Uppsala till nationell konferens om sprututbyten. Mötesplatsen samlade över 100 forskare och experter för samtal om ny kunskap och aktuella behov kring praktik och effektivitet vid sprututbyten i Sverige.
-
Se U-FOLDs Almedalsseminarier 2018 på webb-tv
2018-08-03
U-FOLD genomförde sju seminarier vid 2018 års Almedalsvecka. Nu kan du ta del av samtliga föreläsningar och samtal via Uppsala universitets webb-tv.
-
U-FOLD redo för Almedalsveckan
2018-06-13
U-FOLD storsatsar på Almedalsveckan 2018 och genomför sju seminarier inom beroendefältet. I år sätter forumet fokus på digitala vanor, omregleringen av spelmarknaden, medicinsk cannabis, dopingproblematikens roll i ANDT-arbetet och en rad andra högaktuella utmaningar.
-
”Unga måste få se hur tobak- och narkotikaindustrin förstör miljön”
2018-05-04
Ungas nikotinkonsumtion och vilka förebyggande budskap som har störst effekt var centrala frågor då U-FOLD och Uppsala universitet kallade till traditionsenligt Vårseminarium i universitetsaulan.
-
Uppsala välkomnar en av Sveriges viktigaste konferenser
2018-04-27
Den 17–18 oktober 2018 anordnas konferensen drogFOKUS 2018 på Uppsala Konsert & Kongress (UKK). Det är Sveriges största konferens om frågor som rör alkohol, narkotika, dopning och tobak. Den kommer att belysa hälsofrämjande, förebyggande och brottsförebyggande arbete samt vård och behandling.
-
Mathias Hallberg: Nu skriver vi ett nytt kapitel om U-FOLD
2018-04-16
Sju år efter invigningen utgör U-FOLD en nationellt efterfrågad resurs inom beroendefältet. Vårt forum är redo ta nästa steg, och nu bygger vi den organisation som krävs för att möta framtidens utmaningar, skriver Mathias Hallberg, Uppsala universitet.
-
Ingrid Nylander: Det ska vara lite krångligt att köpa alkohol
2018-03-05
Varför dricker 1,3 miljoner svenskar mer än de borde? Och hur kan samhället hjälpa dem att inte utveckla ett beroende? Ingrid Nylander, professor i farmakologi, har dedikerat sitt forskarliv åt alkoholens avigsidor, men svaren är inte alltid enkla att finna.
-
Fred Nyberg: Dags för handling
2018-03-05
Kunskapen finns redan, nu är det dags för handling i arbetet mot psykisk ohälsa, skriver Fred Nyberg, seniorprofessor vid Uppsala universitet.
-
Anmälan öppen till iCAAD i Stockholm 2018
2017-12-14
Torsdag 1 februari 2018 genomförs International Conference Addiction Associated Disorders, iCAAD, i Stockholm. På scenen står några av världens främsta forskare inom beroendeområdet tillsammans med svenska experter.
-
U-FOLDs verksamhetsår 2018 tar form
2017-12-05
Almedalsveckan, DrogFOKUS och utbildningar inom behandling av opiatberoende – arbetet med att skapa programmet för U-FOLDs verksamhetsår 2018 är i full gång. Redan nu finns datum att spara i kalendern.