U-FOLD redo för Almedalsveckan

2018-06-13

U-FOLD storsatsar på Almedalsveckan 2018 och genomför sju seminarier inom beroendefältet. I år sätter forumet fokus på digitala vanor, omregleringen av spelmarknaden, medicinsk cannabis, dopingproblematikens roll i ANDT-arbetet och en rad andra högaktuella utmaningar.

Mathias Hallberg och Fred Nyberg presenterar U-FOLDs program under Almedalsveckan


För sjätte året i rad belyser U-FOLD missbrukets många utmaningar i samband med Almedalsveckan. I år stärker forumet sin närvaro i Visby ytterligare och arrangerar sju seminarier med fokus på bland annat medberoende, livsfarliga narkotikakombinationer och den svenska beroendevården.
– Almedalsveckan är en oerhört viktig arena för oss. Vägen till missbruk är mer komplex än någonsin, samtidigt bekräftar den pågående debatten ett fortsatt avstånd mellan forskning, politik och samhälle. Behovet av gemensamma mötesplatser är uppenbart, och vi vet att U-FOLDs grundläggande idé att samla Uppsalaregionens breda kompetens är lika effektiv på nationell nivå, säger Mathias Hallberg, nytillträdd ordförande i U-FOLD och professor vid Uppsala universitet.

U-FOLD samlar idag tjugo organisationer som alla utför centrala insatser inom beroendeområdet. Genom att stimulera samarbeten, föra ut relevant kunskap och att identifiera aktuella behov av forskning och utbildning utgör forumet idag en efterfrågad resurs präglat av brett engagemang.
– Det öppna nätverksarbete U-FOLD bedriver ger oss kontaktytorna att tidigt fånga upp och ta en ledande roll i ANDT-frågor, ofta innan de ens nått samhällets radar. I juli presenterar vårt forum ett mycket slagkraftigt program i Almedalen där vi gästas av ledande experter från hela Sverige och vitt skilda fält av beroendeområdet, säger Fred Nyberg, seniorprofessor vid Uppsala universitet och tidigare koordinator i U-FOLD.

Redan måndag 2 juli sätter U-FOLD strålkastaren på en av beroendefältets mest intressanta frågor; våra nya digitala vanor. Internet har utan tvekan förenklat vår tillvaro och med en mobiltelefon i handen tar vi effektivt hand om tillvarons många praktikaliteter, men vad händer när digitala vanor övergår i missbruk och beroende? Samma dag erbjuds också tillfälle att diskutera dopning, av många förknippat med ertappade elitidrottare och vansinnesdåd. Men faktum är att upp till 50 000 svenskar använder Anabola steroider, och med det ökande antalet obemannade gym öppnar ständigt nya marknader.
– Den problematik som omger missbruk måste belysas ur ett brett perspektiv, och med Campus Gotland som plattform i Visby och Almedalsveckan är det bara tiden som begränsar hur många av beroendeområdets alla intressanta aspekter vi kan ta oss an. Nu är vårt program klart inför världens största demokratiska mötesplats, och vi reser med goda förhoppningar att göra tydliga avtryck, konstaterar Mathias Hallberg.

U-FOLDs seminarier i Almedalen 2018

2 juli, kl. 13.00-14.00  Vilken roll har dopningsproblematiken inom ANDT-strategin?
2 juli, kl. 16.00-17.30  Mobiltelefon, internet, sociala media & beroende
3 juli, kl. 12.30-13.30  Spelmarknad och spelberoende
3 juli, kl. 14.30-16.00  Jämlik beroendevård - Finns den?
4 juli, kl. 11.00-12.00  Behövs cannabis ur medicinskt syfte - Klarar Sverige en legalisering?
4 juli, kl. 12.00-13.00  Alkohol, psykisk ohälsa och livshotande drogkombinationer
5 juli, kl. 13.00-14.00  Anhörig, medberoende och droger vid sexuella övergrepp
 

Läs program  U-FOLD i Almedalen 2018
Besök  U-FOLD på webben


Kontakt:
​Mathias Hallberg
professor, koordinator U-FOLD, Uppsala universitet
018-471 4141, Mathias.Hallberg@farmbio.uu.se

​Fred Nyberg
seniorprofessor, Uppsala universitet
018-471 4166, Fred.Nyberg@farmbio.uu.se

Läs fler nyheter

Senast uppdaterad: 2021-11-05