Tomas Nilsson: Internetköp av läkemedel är ett växande problem

2013-09-18

Med den växande läkemedelshandeln på nätet ökar också bruket av icke godkända läkemedel, skriver Tomas Nilsson, Läkemedelsverket.

Det är ibland lätt att glömma hur bra vi har det i Sverige. Glömma perspektiven. Glömma att se framåt eftersom gårdagens problem inte längre berör oss. Det var länge sedan läkemedel av låg kvalitet var ett stort problem på apotek i Sverige. Risken för att en patient köper ett förfalskat läkemedel på apotek är idag minimal. Det finns fortfarande stora problem som måste diskuteras, men i perspektiv av vad som genomförts de senaste 100 åren har vi kommit väldigt långt i Sverige. Allt ifrån en kontrollerad läkemedelskedja till en utbyggd sjukvård tillgänglig för alla. I perspektiv av hur det kunde ha varit – och fortfarande är i stora delar av världen.

Det är därför med stor oro som vi ser att svenska patienter i ökad omfattning använder läkemedel som inte är godkända i Sverige, dessutom i allt högre grad utan att ha varit i kontakt med läkare. I en undersökning som Läkemedelsverket lät genomföra hösten 2012 uppgav 20 procent av de svarande att de kan tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel utan att först kontakta en läkare. I motsvarande undersökningar från året innan uppgav 70 procent att de kan tänka sig att handla läkemedel på Internet och 35 procent att de kan tänka sig att handla läkemedel från andra hemsidor än de som drivs av godkända svenska apotek. 11 procent uppgav att de faktiskt har köpt läkemedel på hemsidor som inte drivs av ett godkänt svenskt apotek.

Samtidigt är det lättare än någonsin att göra sina läkemedelsköp på nätet. Det finns lagliga alternativ där apotek, mot recept, expedierar läkemedlet på motsvarande sätt som om du hade gått till ett vanligt apotek. Inget fel i det. Tyvärr finns det även många oseriösa aktörer där kunden kan köpa vad den vill ha, efter eget huvud. Det finns även möjlighet att via internet-apotek ”konsultera” en läkare som skriver ut efterfrågat läkemedel (ofta efter att patienten har fyllt i ett kort frågeformulär). Internet-apoteket expedierar sedan läkemedlet och skickar till kunden. Denna verksamhet varierar kraftigt i seriositet och laglighet. National Association of Boards of Pharmacy konstaterar i sitt senaste “Internet Drug Outlet Identification Program” (publicerat juli 2013) att av de 10 533 internet-apotek som de undersökte var 97 procent olagliga. 60 procent av internet-apoteken erbjöd ”online-konsultation” med läkare. Under den internationella operationen PANGEA V, ledd av Interpol, stängdes år 2012 sammanlagt över 18 000 hemsidor ner då de sålde olagliga läkemedel. I den svenska delen av denna operation konstaterades att mer än var tionde paket som Tullverket kontrollerade innehöll läkemedel.

Så perspektiven kanske har förändrats. Nyss gick patienten till läkaren och hämtade sedan ut sitt förskrivna läkemedel på närmaste apotek. Vad får det för konsekvenser om patienter i allt större utsträckning börjar använda Internet som vårdcentral och apotek? Det vet vi inte idag. Men visst är det alarmerande att de exempel på läkemedel som Tullverket och vi på Läkemedelsverket ser att folk beställer är antibiotika, antidepressivum och lugnande medel. Samtidigt är inte detta förvånande. Ju mer restriktiv kontroll av vissa produkter, desto större risk att folk väljer mindre restriktiva alternativ för att få tag på dem. Men våra undersökningar visar även att människor har en tendens att underskatta risker och att överskatta sin egen förmåga att göra bedömningen vilka läkemedel de behöver.

Att tro att handeln via Internet skulle avta är inte troligt. Därför behöver vi ändra perspektiv för att se hur internethandeln påverkar oss. Vi behöver lära ut hur man handlar på ett säkert och lagligt sätt. Upplysa sjukvården om den ökande trenden att självmedicinera vilket kan resultera i en rad oönskade effekter.

Tisdag 19 november samarrangerar Läkemedelsverket och U-FOLD seminariet Internetköp av läkemedel – ett hot mot folkhälsan? Varmt välkommen till Uppsala och Blåsenhus för att ta del av aktuell kunskap i denna stora utmaning för samhället.
 

Tomas Nilsson
utredare
Enheten för Kontroll av läkemedelsprodukter & narkotika
Läkemedelsverket

Läs fler debattinlägg