Brännpunkt: Doping – ur gymbranschens perspektiv

2014-11-03

Som friskvårdsleverantör vill vi bidra till dopingfri träning, men kan som enskilt gym inte stå ensamma på barrikaden, skriver en gymföreståndare i sydsverige.

Det är vi i gymbranschen som möter kunden och ska ifrågasätta om denne är brukare av förbjudna tillväxtpreparat, AAS. Som arbetsgivare är det inget jag rekommenderar vår personal då den gruppen är överrepresenterad av djup kriminalitet och chansen att springa på dem ute på stan är betydande.

Vad förväntas vi göra?
Vi har en väldigt bra relation med polisens ungdoms- och narkotikagrupp. Det är mitt jobb att räkna ut ett träningsmönster på den misstänkte och för att kunna synka ett polistillslag. Har jag tur är någon polis i den gruppen tjänstgörande när jag ringer, annars blir det inget tillslag. Enligt min poliskontakt åker en vanlig patrull på vad som helst utom detta.
En annan svårighet är PuL, hur delar man med sig av kundinformation utan att hamna i Datainspektionens klor och riskera att bli av med sitt registertillstånd? Detta gäller information till såväl andra gym som polisen.

Vem ska betala för provtagningar?
Sammantaget är det ganska lätt för externa samarbetspartner som länsstyrelser, landsting och kommuner att ge goda råd och lägga strategier när de sedan drar öronen åt sig vid skarpt läge. På en rak fråga till landstinget om de kan utföra och finansiera urinprover på misstänkta kunder blir svaret: Nej, det har vi inga resurser till. Som privat gym lever vi på egna pengar utan bidrag och varje provtagning är lika med ett sålt 12 månaders gymkort. Vi har inte råd!

Harmlösa kosttillskott och proteinpulver?
AAS är för oss den sista utposten i gymvärldens egen hörna i helvetet. Den startar med proteinpulver och jobbar sig sedan framåt i en avsmalnande väg fram till slutdestinationen, AAS. Vi kallar den enkel biljett till helvetet. Ett populärt pulver är Craze Powder vilket förvandlar sig till efedrin i kroppen. Fettet rinner ur dig, blir superpigg och supersnygg och kan träna som en galning. Du blir även stirrig, lätt arg och ursinnig. Du kan skrämma skiten ur den du för tillfället inte gillar och du kan inte sova. Är du en 55 årig nyskild kvinna som vill bli snygg i rekordfart kan du få en massiv hjärnblödning konstaterade Läkartidningen i augusti.

Vad händer om man tar ställning? 
Att kritisera proteinpulver innebär att man får hela den industrin på sig. Vi har varit där, vi blev utsatta för en rikstäckande smutskastning utan dess like med TV, radio, lokal- och rikspress. Vi fick nästan stänga ner vår Facebook, var komplett mailbombade och smyginspelade och uthängda på Youtube. Eftersom så många människor med tröjstorlek XXXXL tyckte att vi var skitdåliga och luktade bajs fast de inte varit hos oss så måste en organisation ha stått bakom aktionen. En enkel gissning är att den organisationen säljer kosttillskott.

Hur går vi vidare?
Min övertygelse är att få i gymvärlden börjar med AAS utan att ha passerat förbi kosttillskott och proteinpulver. Det är också där insatser bör inledas. Pulver är inte så harmlöst som man kan tro och är inte det som gör att du blir vältränad. Dessutom är det få som verkligen behöver pulver, vanlig kost räcker mer än väl! Vi måste ha med pulvernivån i kampen mot sprut- och tablettnivån!
För någon månad sedan föreläste jag för ett antal landstingsråd, de ville veta vad VI gör åt dopingfrågan. Tja, om någon frågar om vi på vår anläggning någonsin ensamt ställer oss på barrikaderna igen, tveksamt. Om vi fortsätter jobba med ämnet, absolut!
 

Skribenten har valt att vara anonym

Läs fler debattinlägg