Fred Nyberg: Gener spelar roll för beroende
2021-11-30
Vid frågor som handlar om att göra val när det gäller dricka eller avstå från alkohol finns det inte bara en sak att beakta. Det går att tala om tradition, teologi och kulturella aspekter, men för forskare är det ofrånkomligt att framhålla vad vetenskapen säger, skriver Fred Nyberg, seniorprofessor och senior rådgivare vid U-FOLD, Uppsala universitet.

Forskning på alkoholdrickande och dess konsekvenser har under lång tid tillbaka tagit fram viktig kunskap allt eftersom nya tekniker utvecklats, för att studera och förstå skeenden hos såväl individ som samhälle. I dag vet vi avsevärt mycket mer än vad vi kände till för hundra år sedan.
Alkohol kan leda till ett beroende, ett sjukdomstillstånd som beskrivs som en förvärvad förändring i hjärnans struktur och funktion, som slår hårt mot individ, anhöriga och samhälle. Mer än två procent av jordens invånare är beroende av alkohol eller andra droger, dubbelt så många män som kvinnor.
I Sverige har omkring en miljon personer ett riskfyllt drickande. Vi har 300 000 med begynnande problem, varav en sjättedel har påtagliga problem. Ett drickande i stora mängder kan påverka kognitiv kapacitet och leda till försämringar av exekutiva funktioner, episodiskt minne och förmågan att orientera sig i sin omgivning. Över tid påverkas dessutom individens sätt att kommunicera och uttrycka sig.
Det finns dock forskning som indikerar att små mängder alkohol kan ha positiva effekter. För en tid sedan rapporterades i medier att de som regelbundet dricker små mängder alkohol lever i snitt över ett år längre än de som aldrig druckit alkohol. Så summerade för en del år sedan några forskare vid Karolinska institutet en studie med nära 68 000 svenskar.
Det framgick dock inte av studien vad detta extra år innebar i fråga om livskvalitet. Kanske betyder det endast en garanti för att få smaka på ålderdomens verkliga svårigheter.
Vid överkonsumtion av alkohol eller andra beroendeframkallande ämnen, frisätts mer dopamin än vid naturlig stimulering. I stället för välmående fås en starkt lustfylld, berusande, känsla. Forskning har visat att belöningssystemet, förutom andra funktioner i hjärnan, påverkas och förändras.
På National Institute on Drug Abuse, NIDA, i USA talar direktor Nora Volkow om beroendet som en förvärvad sjukdom i den fria viljan. Man vet redan att det finns starka ärftliga riskfaktorer. Precis som vid diabetes, högt blodtryck eller olika former av cancer, har vi alla från födseln olika hög risk att drabbas av en beroendesjukdom.
När risken att utveckla ett beroende beskrivs från vetenskapligt håll talar man om tre viktiga faktorer: ärftlighet, omgivande miljö och själva expositionen av det beroendeframkallande medlet. En avgörande faktor är också förekomst av en psykiatrisk diagnos.
Vi vet att ärftligheten bidrar med upp till minst 50 procent av risken. Forskning har visat att det som kan ärvas är en genuppsättning som svarar för viktiga komponenter i hjärnans belöningssystem, i stressaxeln och i områden som kopplade till kognitiva funktioner.
Detta genetiska bidrag ger en personlighetstyp som löper större risk än genomsnittet att utveckla ett beroende vid exponering för droger, inklusive alkohol. Det handlar inte om dåliga gener utan om gener som ger upphov till en personlighet som är mer sårbar men som samtidigt har en nyfikenhet, impulsivitet, kreativitet och ett risktagande.
I denna personlighetstyp finns alltså ett kicksökande behov som i många fall kan leda till att individen i fråga lätt fastnar i ett substansberoende även om det handlar om intag av relativt låga mängder. Ett kreativt kicksökande som, om personen kan skyddas under uppväxttiden, kan bidra till samhällsnyttiga innovationer.
Förutom Risken med arv och miljö kommer också åldern in som en viktig faktor. För den som börjar med alkohol före 15-årsåldern är risken fem till sex gånger större att utveckla ett beroende i jämförelse med den som börjar efter 18 år.
Den ärftliga aspekten torde i hög grad vara mer påtaglig hos individer som har förfäder som varit alkoholberoende. Det kan handla om "sådan far - sådan son" i generationer bak i tiden. Då bör man påminna sig om att den generation som har sina rötter bland fäder som var djupt märkta av alkoholens dominans i Sverige för mer än hundra år sedan, ännu kan vara bärare av dessa sårbara gener.
När väckelserörelsen drog fram över Sverige från 1800-talets mitt och framåt fick många alkoholskadade individer ett nytt liv. Men sårbarheten för beroende kan finnas kvar bland ättlingar i svenska frikyrkoförsamlingar än i dag. I det perspektivet finns det alla skäl att bland frikyrkofolket att upprätthålla försiktighet även i fråga om måttlighet.
När man ur en synvinkel hittar något positivt med beroendeframkallande droger (många används ju i medicinen) får man aldrig glömma helhetsperspektivet. Det gäller även det mer eller mindre värdefulla extraår som små mängder alkohol tycks kunna medföra.
Många klarar av att hantera alkoholen med måtta, men man bör för den skull inte glömma bort det gamla ordstävet "även den mest skicklige ormtjusaren dör till slut av ett ormbett".
Fred Nyberg
seniorprofessor, senior rådgivare
U-FOLD, Uppsala universitet
FAKTA
Texten är även publicerad i Dagen
Läs fler debattinlägg
-
Fred Nyberg: Höga insatser vid legalisering av cannabis
2023-08-21
Efter att Kanada legaliserat cannabis upplever landet en stegring av opioida dödsfall utan att den illegala marknaden för cannabisförsäljning kunnat stoppas. Dessa och flera andra aspekter måste nå medvetandet och få rotfäste inte minst hos unga politiker, skriver Fred Nyberg, Seniorprofessor vid U-FOLD.
-
Maria Adenhav Lantz: Stora framgångar kräver många perspektiv
2022-03-15
Vi ser idag hur vårt regionala samarbete kring Missbruk och Beroende, där U-FOLD är en bidragande kraft, ökar kunskapen om beroende, medvetenheten om beroendets komplexitet och konsekvenser samt möjligheterna till samverkan, nätverk och tvärprofessionellt utbyte, skriver Maria Adenhav Lantz, FoU-samordnare missbruk och beroende vid Region Uppsala.
-
Fred Nyberg: Därför måste vi forska mer om cannabis
2022-01-12
Studier av cannabis medicinska effekter växer i omfattning, men alltjämt saknas nödvändig kunskap. Därför måste diskussionen om legalisering och avkriminalisering föregås av fortsatt, genuin och omfattande forskning, skriver Fred Nyberg, seniorprofessor vid Uppsala universitet.
-
Fred Nyberg: "Det går inte att komma runt drogerna"
2022-01-03
I samtalet om åtgärder mot gängkriminalitet, våld, psykiska problem och suicid går det inte att runda droger och drogberoende, skriver Fred Nyberg, seniorprofessor vid Uppsala universitet.
-
Fred Nyberg: Gener spelar roll för beroende
2021-11-30
Vid frågor som handlar om att göra val när det gäller dricka eller avstå från alkohol finns det inte bara en sak att beakta. Det går att tala om tradition, teologi och kulturella aspekter, men för forskare är det ofrånkomligt att framhålla vad vetenskapen säger, skriver Fred Nyberg, seniorprofessor och senior rådgivare vid U-FOLD, Uppsala universitet.
-
Fred Nyberg: Välj rätt väg för hållbar framkomlighet
2021-08-16
I en pågående iver att söka förtäta städer och förorter finns en stor risk att det skapas miljöer som inte bara ökar närheten till det goda, utan i hög grad även minskar avståndet till drogleverantörer och kriminalitet på innergårdar och i trappuppgångar, skriver Fred Nyberg, professor e.m. i biologisk beroendeforskning.
-
Fred Nyberg: ”Våld i nära relation ofta kopplat till alkohol och narkotika”
2021-05-03
Ett stort antal studier bekräftar att alkohol såväl som flera av dagens mest använda narkotiska substanser kan ha ett starkt samband med det i dagarna uppmärksammade dödsbringande våldet mot kvinnor, skriver Fred Nyberg, professor em. i biologisk beroendeforskning.
-
Fred Nyberg och Mathias Hallberg: ”Tillgång till effektiv vård måste gå först”
2020-09-14
Även om det kan verka omsorgsfullt mot de drogberoende att göra det otillåtna tillåtet så bör man i första hand se till att behovet av fungerande behandlingsenheter tillgodoses, skriver Fred Nyberg och Mathias Hallberg vid U-FOLD, Uppsala universitet.
-
Mohamad Hassan: Jag välkomnar en debatt om hjärndopning
2019-06-17
Hjärndopning bland studenter möter social acceptans, men kortsiktigt tänkande för att klara en svår tenta kan lätt leda till krossade drömmar. Nu måste forskning, socialtjänst och vård mötas för att hantera problemet, skriver Mohamad Hassan (L), kommunalråd i Uppsala, som 1 juli deltar i U-FOLDs Almedalseminarium Hjärndopning – drogframkallad kreativitet?
-
Fred Nyberg: Narkotikan utmanar allas vårt välbefinnande
2019-06-16
Narkotika, och i synnerhet att skydda hjärnan hos de unga borde alltid finnas med bland aktuella utmaningar i samhället, skriver Fred Nyberg, professor e.m. i biologisk beroendeforskningvid Uppsala universitet.
-
Henrik Nygren: Spelberoende – i stormens öga
2019-03-21
I landet mellanmjölk kan du fortfarande bli spelberoende den nya spelregleringen till trots. Vi vill se regler som inte kan misstolkas och kännbara straff för bolag som bryter mot dem, skriver Henrik Nygren, rådgivare och spelberoende, Spelberoendes Förening Stockholm.
-
Brännpunkt: "Lagstifta om tobaksfri skoltid"
2019-03-12
Rökning smittar. Nio av tio ungdomar säger att kompisars påverkan är främsta orsak till att börja röka. Det visar den senaste mätningen av ungdomars attityder till tobak som gjorts av Novus på uppdrag av A Non Smoking Generation, skriver representanter för fyra organisationer.
-
Fred Nyberg: Välkänt att ökad tillgänglighet ger ökad användning
2018-10-22
Colorado ligger klart högre än genomsnittet i hela USA när det gäller användning bland unga. Även cannabisförgiftning av barn under fem år har ökat signifikant, skriver Fred Nyberg, Uppsala universitet.
-
Mathias Hallberg: Nu skriver vi ett nytt kapitel om U-FOLD
2018-04-16
Sju år efter invigningen utgör U-FOLD en nationellt efterfrågad resurs inom beroendefältet. Vårt forum är redo ta nästa steg, och nu bygger vi den organisation som krävs för att möta framtidens utmaningar, skriver Mathias Hallberg, Uppsala universitet.
-
Fred Nyberg: Dags för handling
2018-03-05
Kunskapen finns redan, nu är det dags för handling i arbetet mot psykisk ohälsa, skriver Fred Nyberg, seniorprofessor vid Uppsala universitet.
-
Fred Nyberg: Vi måste tala om de utmaningar som möter ANDT-arbetet
2017-09-26
Socialstyrelsens nya riktlinjer för missbruks- och beroendevård är vällovliga, men åtskilligt mer finns att göra i Sveriges ANDT-arbete som idag står inför en rad utmaningar, skriver Fred Nyberg, seniorprofessor i biologisk beroendeforskning.
-
Fred Nyberg: Förbättrad vård för minskad dödlighet
2016-12-21
Det är bra att Socialstyrelsen nu moderniserat riktlinjerna för vård och stöd för de beroende men regeringsuppdraget att ta fram en nationell åtgärdsplan mot narkotikadödligheten är bara en del av lösningen, skriver Fred Nyberg, koordinator i U-FOLD.
-
Solvig Ekblad och Fred Nyberg: Undersök de ensamkommande barnens hälsa!
2015-10-08
Ensamkommande barn tillhör de mest utsatta för ohälsa, våld och droger och måste tidigt erbjudas en hälsoundersökning, skriver Solvig Ekblad, KI, och Fred Nyberg, Uppsala universitet.
-
Hannu Alho och Fred Nyberg: Alternativt läkemedel ger mindre missbruk
2015-09-29
Mono-buprenorfin, som subutex och generika, är ett omodernt läkemedel som bidrar till att försvåra missbruksproblematiken, skriver Hannu Alho och Fred Nyberg.
-
Mohamad Hassan: Ta tag i spelproblemen
2015-09-01
Det krävs ansvarsfull reglering, stöd och förebyggande information för att komma åt spelandets negativa effekter, skriver Mohamad Hassan (FP), vice ordförande i Uppsala kommuns socialnämnd.
-
Berne Stålenkrantz: Inför nolltolerans mot narkotikadödlighet
2015-08-28
Ansvariga politiker måste införa nolltolerans mot drogrelaterade dödsfall skriver Berne Stålenkrantz, fd ordförande i Svenska Brukarföreningen.
-
Hannu Alho och Fred Nyberg: Subutex i beroendevården har spelat ut sin roll
2015-07-31
Socialstyrelsen bör ta tydlig ställning för säker och evidensbaserad behandling och ta bort mono-buprenorfin från beroendevården, skriver Hannu Alho och Fred Nyberg.
-
Fred Nyberg: Medicinsk cannabis duger inte som läkemedel
2015-05-25
De goda effekterna av medicinsk cannabis måste ställas mot skadeverkningarna på hjärnan, skriver professor Fred Nyberg, Uppsala universitet.
-
Fred Nyberg: Läkemedel får inte undanhållas narkomaner
2015-04-07
Argumenten att behandling av heroinister med så kallad substitutionsterapi är att likna med att ge 'knark till knarkare' håller inte. Alla läkemedel som ger hjälp och lindring kan missbrukas, skriver professor Fred Nyberg, Uppsala universitet.
-
Håkan Wall: Tydliggör ansvaret för vård av spelberoende!
2015-02-13
Det oklara huvudmannaskapet för behandling av spelberoende är en ohållbar situation, skriver Håkan Wall, Centrum för psykiatriforskning.
-
Brännpunkt: Doping – ur gymbranschens perspektiv
2014-11-03
Som friskvårdsleverantör vill vi bidra till dopingfri träning, men kan som enskilt gym inte stå ensamma på barrikaden, skriver en gymföreståndare i sydsverige.
-
Tommy Moberg: Otillräcklig behandling av steroidmissbruk
2014-10-31
Missbrukare av anabola steroider måste erbjudas behandlingsmöjligheter i hela landet, skriver Tommy Moberg, sociolog.
-
Fred Nyberg: Medberoende – värt en diagnos?
2014-10-01
De svenskar som lever i medberoende saknar idag möjlighet till hjälp. Att införa en diagnos kan göra stor skillnad, skriver professor Fred Nyberg.
-
Fred Nyberg: Det dolda medberoendet
2014-09-23
Medberoende vid missbruk är ett reellt samhällsproblem som kan slå hårt mot den drabbades psykiska hälsa. Mer forskning krävs än den som hittills riktats mot området, skriver Fred Nyberg i UNT Debatt.
-
Margareta Nyström: Låt de anhöriga bidra till missbrukarens drogfrihet
2014-08-25
Vi anhöriga till missbrukare skuldbeläggs inte längre i mötet med myndigheter, men det kan fortfarande göras mycket mer, skriver Margareta Nyström, ordförande i FMN Uppsala.
-
Anna Haid: Så skapar vi ett effektivt preventionsarbete
2014-04-28
För att lyckas skapa ett effektivt alkohol- och drogförebyggande arbete krävs ett långsiktigt strategiskt arbete med mål och uppföljning som utgår från en tydlig problembild kopplat till aktuell kunskap. I dagsläget sker mycket av preventionsarbetet i form av kortsiktiga punktinsatser, ibland med oklar effekt, skriver Anna Haid, ANDT-samordnare Länsstyrelsen Uppsala län, tillsammans med Uppsala läns nätverk för alkohol- och drogförebyggande frågor.
-
Fred Nyberg och Mathias Hallberg: Långt ifrån självklart att fälla Bäckström
2014-02-28
I fallet Nicklas Bäckström och pseudoefedrin finns omständigheter som IOK bör ta hänsyn till, skriver Fred Nyberg och Mathias Hallberg, Uppsala universitet, i SvD Brännpunkt.
-
Fred Nyberg: En miljon svenskar i missbruk och beroende
2014-02-18
En ny studie visar att en miljon svenskar är beroende eller missbrukare. Nu krävs kraftfulla insatser, skriver Fred Nyberg, koordinator i U-FOLD.
-
Fred Nyberg: Cyniskt experiment i Uruguay
2013-12-12
Uruguays beslut att legalisera marijuana omges av stora risker och västvärldens cynism, skriver Fred Nyberg.
-
Anne-Liis von Knorring: När drogerna blir barnens öde
2013-09-30
Vi måste uppmärksamma den starka kopplingen mellan droger och sexuella övergrepp på barn. skriver Anne-Liis von Knorring m fl i dagens UNT.
-
Erik Leijonmarck: Dags att göra slut med cannabis?
2013-09-19
Det är dags att återta initiativet i cannabisdebatten och visa att det inte är en drog att inleda ett förhållande med, skriver Erik Leijonmarck.
-
Tomas Nilsson: Internetköp av läkemedel är ett växande problem
2013-09-18
Med den växande läkemedelshandeln på nätet ökar också bruket av icke godkända läkemedel, skriver Tomas Nilsson, Läkemedelsverket.
-
Alf Ahlstedt: Droger och alkohol i arbetslivet – ett samhällsproblem
2013-09-17
Droganvändning på arbetsplatser orsakar risker och försämrat konkurrensläge, skriver Alf Ahlstedt, Knivsta socialnämnd.
-
Fred Nyberg: Legalisering stoppar inte de kriminella
2013-08-15
Legalisering av cannabis leder till att de kriminella skiftar verksamhet och att tillgänglighet och användning ökar, skriver professor Fred Nyberg, Uppsala universitet.
-
Maria Ellgren och Fred Nyberg: Fel väg att legalisera cannabis
2013-07-31
När legaliseringslobbyn kliver fram måste Sverige klara att förbli ett land med förhållandevis lågt narkotikamissbruk, skriver Maria Ellgren och Fred Nyberg, Uppsala universitet.
-
Lars Nylén: Hur påverkar den nya rättspraxisen behandlingskedjan?
2013-06-12
Den nya praxisen i narkotikamål kräver ändrade arbetsätt i behandlingskedjan, skriver generaldirektör Lars Nylén.
-
Milja Ranung: Jakten på den muskulösa kroppen
2013-06-11
Många ser steroider som en snabb väg till idealkroppen, dessvärre är kunskapen om deras biverkningar alltför låg, skriver Milja Ranung, Dopingjouren.
-
Elisabet Alphonce: Brukarperspektiv nödvändigt i missbruksvården
2013-04-09
I Uppsala vill vi göra brukaren till en medskapare av vården, skriver utredningssekreterare Elisabet Alphonce.
-
Fred Nyberg: Lagligt rökheroin är ingen bra lösning
2013-03-04
Förslaget att legalisera heroinrökning vore att utsätta heroinberoende för ett livsfarligt, ovetenskapligt experiment, skriver Fred Nyberg.
-
Fred Nyberg: Missar regeringen kärnan i missbruksutredningen?
2013-02-20
Debatten kring lagrådsremissen speglar en politisk osäkerhet och bristande sakkunskap hos flera av samhällets aktörer skriver professor Fred Nyberg.
-
Berne Stålenkrantz: Det svåra med inklusion
2013-02-14
Att inkluderas är något mer än att bara bjudas in, man bör förvänta sig att det finns något att lyssna på, skriver Berne Stålenkrantz, fd ordförande i Svenska brukarföreningen.
-
Ella Stensson: U-FOLD måste få med sig alla studenter
2012-11-01
Kuratorskonventet representerar 80 procent av studenterna, men U-FOLD måste nå alla, skriver Ella Stensson.
-
Lars Nylén: Samarbete krävs för effektiva insatser
2012-09-04
Vi måste bli snabbare att analysera nya preparat och informera på ett lättbegripligt sätt, skriver Generaldirektör Lars Nylén.
-
Magnus Hänström: Lagligt=ofarligt?
2012-09-04
Vi måste samverka mot problemet med farliga men oklassificerade preparat, skriver Magnus Hänström, chef för Gatulangningsenheten vid Polismyndigheten i Uppsala län
-
Anna Carlstedt: Vi måste samverka kring barn i riskmiljöer
2012-06-14
Regeringen vill satsa på barn i riskmiljöer. Infrias det löftet är vi flera som är beredda att dra vårt strå till stacken, skriver Anna Carlstedt, förbundsordförande i IOGT-NTO.